Kinderombudsman bedreigd om Zwarte Piet

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft tientallen boze reacties en bedreigingen gekregen nadat ze vrijdag haar Zwarte Piet-rapport had gepubliceerd. Het gaat om e-mails met „hele nare boodschappen en verwensingen”, zegt een woordvoerster.

Of ze aangifte gaat doen, is nog onduidelijk. „We focussen ons eerst op de boodschap van het rapport, daarna beslissen we of we stappen nemen.” Het gaat alleen om dreigmails, dreigtelefoontjes kwamen niet binnen. Wel belden er veel mensen die het niet met het rapport eens zijn.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) hoopt dat Kalverboer besluit om wel aangifte te doen. Hij zei dat „juist mensen in een voorbeeldfunctie” moeten laten zien dat ze dergelijke bedreigingen niet pikken.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher spraken hun afschuw uit over de dreigmails. Laatstgenoemde zei dat volwassen mensen hiermee om moeten kunnen gaan en dat het goed is als een feest met zijn tijd meegaat.

PVV-leider Geert Wilders sloeg andere taal uit en zette op Twitter bij een foto van een kindhuwelijk: „Pleur op Kinderombudsman met je Zwarte Piet onzin. Alsof er geen echte problemen zijn in Nederland.” Wilders pleit voor een wet die Zwarte Piet in zijn huidige vorm moet behouden. Supermarktketen Jumbo maakte na het verschijnen van het rapport bekend geen beelden van Zwarte Piet en Sinterklaas in het assortiment op te nemen. In plaats daarvan worden plaatjes van de mijter van de Sint, de pet van Piet en blije kinderen getoond. (NRC)

De stemming pagina 13