Kijk in de rommeligste kast in het huis van Jan des Bouvrie

De interieurontwerper wil zo min mogelijk kasten in zijn huis hebben. De kasten die er zijn, zijn bij voorkeur deurloos.

Foto Lars van den Brink

Interieurontwerper Jan des Bouvrie (1942) is geen kastenman. Dat wil zeggen: in zijn eigen huis wil hij er zo min mogelijk hebben. „Ik ben een chaoot, dus alles om mij heen moet georganiseerd zijn.” In zijn wit ingerichte villa vol kunst in Het Gooi zijn dan ook maar weinig kasten te vinden. De kasten die er zijn, zijn bij voorkeur deurloos, zoals die voor de verzameling KLM-huisjes van zijn vrouw Monique („helemaal compleet”) en die voor zijn eigen collectie miniaturen van Vitra-stoelen. De rommeligste staat achter zijn bureau. In de kast, die hij veertig jaar geleden ontwierp, staan vooral souvenirs en kunstvoorwerpen. In een van de lades bewaart hij lege sigarendoosjes. Een vriend heeft speciaal voor hem witte stickers met zijn naam erop laten drukken, die hij op de doosjes plakt. De gezondheidswaarschuwingen zijn zo onzichtbaar, en bovendien kan hij de doosjes nu gebruiken om er schetsen op te maken. „Ik denk erover ze in te laten lijsten en ze te veilen voor een goed doel”, zegt hij.

In de vorige aflevering van De Kast: De kast van oud-politica Hedy d’Ancona

„De grote foto is een portret van mijn moeder. Zij en mijn vader hadden een meubelzaak. Ze is vorig jaar overleden. Ze is lang dement geweest, maar gelukkig herinner ik me haar weer zoals ze vroeger was. Links ernaast staat een kunstwerk van mijn vriend Jeroen Henneman.”

Gemaakt voor een veiling

„Het bord in het midden is beschilderd door [de in 2004 overleden] tv-presentator Ralph Inbar. Niet veel mensen weten dat hij kunstacademie had gedaan. Het is gemaakt voor een veiling; ik heb een bord met zijn portret gemaakt. Daarboven een onderscheiding van het tijdschrift Miljonair. Tegenwoordig gaan Monique en ik veel minder vaak de deur uit, eigenlijk alleen als we door goede vrienden worden uitgenodigd.”

„De goudkleurige Porsche is van Studio Job. Ik rijd al mijn hele leven Porsche. Van het eerste geld dat ik met ontwerpen verdiende, heb ik er een gekocht. Het luciferdoosje is van keramiek en hebben de werknemers van mijn studio voor me laten maken, in de tijd dat ik altijd een luciferspelletje zat te doen.”

    • Milou van Rossum