Opinie

Keurbeulen

Youp

Natuurlijk gaan we het deze week niet te lang over het sloerieboekje van het Groningse Vindicat hebben. Een van de hete hertjes, die volgens de stotterende studentenstiertjes met hun kut over een kanon getrokken moeten worden, heeft mij persoonlijk uitgelegd dat het een grapje is en dat er niet zo zwaar aan getild moet worden. Die jongens krijgen ooit een keer een Groninger koekje van eigen deeg. Wraak dient koud gegeten te worden. Het futiele maatje van hun boekraketjes zal dan door de sociëteit gonzen. En zeker de wanprestaties van hun iele garnaaltjes. Volgens mijn hertje is het geestig dat er een neonreclame van Hooghoudt op de Groningse ballenbak prijkt. Hoog houden is voor de meeste straalbezopen mannetjes een ingewikkeld klusje. De hertjes zijn heet, maar hijgen zelden.

Nee, ik wil het over het serieuze werk hebben. Het hersenoedeem. Veroorzaakt door een zestal keurbeulen die een jochie niet gemept hebben, maar op zijn kakkerskoppie zijn gaan staan. Ik heb inmiddels hun namen en wilde die eigenlijk in dit stukje afdrukken. Samen met hun 06-nummers uiteraard. Maar ik ben tegen kliklijnen. Mij is door diverse medici ondertussen uitgelegd dat je voor een hersenoedeem echt ongehoord hard moet beuken. Zelfs in Aleppo komt dit letsel weinig voor. En een patiënt kan er heel nare restverschijnselen aan overhouden. Zoals? Bonus graaien en fanatiek op de VVD stemmen.

Waarom is dit jongetje eigenlijk niet naar de politie gegaan? En wat voor ouders heeft dit mannetje? Het is toch onthutsend dat je dat laat zitten! Moet tegen deze idiote ouders geen aangifte worden gedaan? Die mensen hebben toch geen maffioos zwijgcontract bij die ballen getekend? Ze slaan je zoon een hersenoedeem en jij raadt hem vervolgens aan lekker door te gaan bij die enge zuipsekte. Volgens de papperige rector van Vindicat heeft het mannetje het nu hartstikke leuk. Vrees dat die zielige ouders ook een corpsverleden hebben.

Maar hoezo dit geweld? Waarom houden deze fascisten daar zo van? Het is een spelletje, roepen ze steeds. Was het dit keer waarschijnlijk een wedstrijdje om de Camiel Eurlingsbokaal of de Rick Brandstedertrofee.

Hoe idioot of dronken moet je zijn om iemand zo toe te takelen? Een hersenoedeem. En dan ook nog met zijn zessen tegelijk? Lafbekken. Begrijp dat de rijkeluisbeulen inmiddels door het bestuur geschorst zijn en binnenkort voor een interne Vindicat-rechtbank moeten verschijnen. Dit is te vergelijken met de rechtspraak binnen criminele motorclubs. Daar staan ongehoorzame leden soms ook voor een intern tribunaal en krijgen dan een paar knallen voor hun kaalgeschoren kanis. Of ze moeten voorgoed opzouten. Maar als er bij zo’n club iemand een hersenoedeem geslagen is, valt binnen de kortste keren de politie binnen en wordt hun honk op last van de burgemeester voor onbepaalde tijd dichtgetimmerd. Wel of geen aangifte doet er dan niet toe.

Het zou trouwens wel heel erg zijn als Vindicat een tijdje dicht moet. Er staan de komende weken best belangrijke evenementen op stapel. Bijvoorbeeld de jaarlijkse herdenking van de alom betreurde Jeneverdode.

Lees ook alles over de discussie rond ontgroeningen in ons Dossier Studentencorpora

Steeds vaker hoor ik in vooral hockeykringen dat ik het niet zo zwaar moet zien. Het gaat om jeugdige onbezonnenheid. En het gaat al jaren zo. Het is echt allemaal zo onschuldig. En dan krijg je een lijstje namen van beroemde corpsballen die in hun studententijd heel veel gedronken hebben en daar verder geen ogenschijnlijke schade aan hebben overgehouden. Over de meesten ben ik het redelijk eens. Bij Van Haersma Buma twijfel ik. En toen iemand mij deze week onze minister van Justitie noemde, schoot ik onbedaarlijk in de lach. Ard van der Steur heeft jarenlang als lid van Minerva in de Leidse Breestraat staan brallen. Zou je niet zeggen. Nee, onze Ard is nog geheel helder. Die is daar totaal ongeschonden uitgekomen. Ard vergeet nooit iets.

En opeens viel het kwartje. Nu begrijp ik helemaal waarom dat Vindicat nog niet dichtgetimmerd is en dat ook niet zal worden. Een feut dichttimmeren is geen punt, maar de sociëteit… Dat zou hoogverraad zijn.

Maar wat zei Rutte nou laatst? Was dat niet: pleurt op? De Kamer heeft daar een week over gekakeld.

Maar dat ging over die Turkse demonstranten die een NOS-verslaggever hadden lastiggevallen. Dat is iets heel anders. Dat is inderdaad wel even een graadje erger dan iemand een hersenoedeem bezorgen. Ik herhaal: een hersenoedeem!