Oud-premier Peres weerhield Netanyahu van aanval op Iran

Foto Dan Balilty / AP

Zelfs na zijn dood zorgt de Israëlische oud-premier en -president Shimon Peres nog voor nieuws. Hij heeft premier Benjamin Netanyahu persoonlijk weerhouden van een aanval op Iran. Dat meldde The Jerusalem Post vrijdag op basis van een interview met Peres twee jaar geleden. Destijds heeft de krant er niets mee gedaan omdat Peres zei dat het pas na zijn dood naar buiten mocht worden gebracht.

Maar hoe het precies is gegaan blijft in het verhaal van The Jerusalem Post onduidelijk. De krant schrijft dat Peres reageerde op de vraag wat hij beschouwde als de grootste prestatie van zijn presidentschap.

De journalisten van de krant vroegen uiteraard of hij meer kon vertellen. „Ik wil niet in detail treden, maar ik kan je zeggen dat hij klaar stond om een aanval te lanceren en dat ik hem heb weerhouden. Ik zei tegen hem dat de consequenties catastrofaal zouden zijn.”

Lees ook onze necrologie: Shimon Peres: altijd de ambitie om het verschil te maken

Nou was al wel bekend dat Netanyahu en toenmalig minister van Defensie Ehud Barak verregaande plannen hadden voor een preventieve aanval op het nucleaire programma van Iran. In 2012 meldde Uvda (feit), het onderzoeksjournalistieke programma van Channel 2, dat Netanyahu in 2010 het leger in de hoogste staat van paraatheid had gebracht voor een aanval op Iran, maar dat hij terugdeinsde na sterke bezwaren van hoge veiligheidsfunctionarissen.

Dat waren generaal Gabi Ashkenazi, de bevelhebber van het Israëlische leger, en Meir Dagan, de inmiddels overleden baas van de inlichtingendienst Mossad. Peres was daar dus ook bij, zo blijkt nu. Het is te betreuren dat hij voor zijn dood niet meer over de situatie heeft losgelaten. Want Ashkenazi en Dagan lijken elkaar tegen te spreken. Dagan zei: „Het was een illegaal bevel. We waren altijd bereid om een legaal bevel van de premier op te volgen. We hebben nooit een bevel geweigerd.” Maar Ashkenazi ontkent dat er sprake was van een formeel bevel. Voer voor historici.