‘ING werkt weer aan grote reorganisatie’

Banken

Mogelijk verdwijnen duizenden banen en verliezen afdelingen hun autonomie. Maar de beurs houdt zich vooral bezig met Deutsche Bank.

ING gaat opnieuw flink reorganiseren. Daarbij zullen duizenden banen verdwijnen en wordt de bank anders ingericht. De reorganisatie moet ING miljarden euro’s aan besparingen opleveren. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Maandag houdt de bank een informatiedag voor beleggers en analisten. Hoogstwaarschijnlijk worden de plannen dan nader toegelicht. Die dag praat de bank ook met landenmanagers en vakbonden. Volgens de uitgelekte plannen moeten de landen een deel van hun autonomie opgeven en worden de werkwijzen in diverse landen gelijkgetrokken onder het motto ‘One ING’.

Dat ING aan het reorganiseren is, werd duidelijk toen de Belgische zakenkrant De Tijd afgelopen week al over een aanstaande grote reorganisatie bij Belgische kantoren schreef.

Krimpende banken

Andere grote Nederlandse banken volgen het voorbeeld van ING, die al eerder zwaar reorganiseerde. Eerder deze maand lekte ook uit dat ABN Amro een grote ontslagronde voorbereidt. Daarbij verdwijnen 975 tot 1.375 banen. Sinds de nationalisatie in 2008 zijn bij ABN Amro al 8.000 banen verdwenen. Als de recent aangekondigde plannen zijn uitgevoerd, is bijna eenderde van het personeel dat er in 2008 nog werkte weg.

Bij de Rabobank zijn afgelopen half jaar 2.000 banen verdwenen van de 52.000. Voor 2018 moeten er nog 10.000 weg zijn. Ook SNS kondigde afgelopen jaren bezuinigingen aan.

Banken kampen allemaal met dezelfde problemen. De concurrentie van nieuwe, innovatieve fintech-bedrijven neemt toe. Zij nemen functies van de banken over. Strengere regelgeving die na de financiële crisis is ingevoerd, kost de banken geld. En er is de extreem lage marktrente die de winst naar beneden haalt.

Zorgen over Deutsche Bank

Ondanks de bezuinigingsplannen, die op de beurs doorgaans goed worden onthaald, daalde de koers van ING vrijdagmorgen met 3 procent. Dat is te wijten aan de zorgen rond Deutsche Bank, die de koersen van grote banken wereldwijd naar beneden trekken. Extra reden tot zorg was het bericht van persbureau Bloomberg, dat hedgefondsen hun posities bij de bank aan het afbouwen waren. Het aandeel van de grootste bank van Duitsland zakte in Frankfurt met bijna 8 procent naar een nieuw dieptepunt. Deutsche Bank staat zwaar onder druk door een dreigende boete van 14 miljard dollar voor ‘rommelhypotheken’ en er loopt een onderzoek naar overtredingen in Rusland van Amerikaanse sanctiewetgeving.

Topman John Cryan bezwoer vrijdag in een videoboodschap dat de bank aan z’n kapitaaleisen kan voldoen en er geen reden is tot speculatie over de toekomst van de bank. Volgens Cryan zijn er krachten in de markt die het vertrouwen in de bank willen ondermijnen.