informatief

Anita wordt opgenomen NPO 1, 22.05-23.00u.

Anita Witzier neemt een kijkje in de wereld van de verslavingszorg. Het programma filmde een aantal maanden in twee verslavingsklinieken van de Brabantse instelling Novadic-Kentron. Witzier trekt op met cliënten, behandelaars en verpleegkundigen. De ambulante zorg voor de opname en het vervolgtraject komen ook aan bod. Afkicken begint eigenlijk pas echt na een verblijf in de kliniek. In de eerste aflevering maakt Witzier kennis met de cliënten op de crisis- en detoxafdeling. Hier komen mensen binnen om lichamelijk af te kicken. Rianne (32), verslaafd aan crack, zit nog middenin dit detoxproces en heeft veel lichamelijke klachten. Kevin (26) heeft daar minder last van; hij is verslaafd aan pokeren. In de jongerenkliniek ontmoet Anita de aan speed verslaafde Remco (20). Hij heeft veel last van hallucinaties. Witzier: „Er is vaak een eenzijdig beeld over mensen met een verslaving of de oorzaken hiervan. Onbekend maakt onbemind. Doordat ik in de kliniek meedraai – van het ochtendritueel tot en met het naar bed gaan – zie, hoor en voel ik wat deze mensen doormaken.”

    • Auteur Onbekend