In je hele lichaam zitten 650 motors

Wetenschapsweekend

In het Natuurmuseum Fryslân kun je je eigen lichaam leren kennen. Door trapjes op en af te lopen. En door Twister te spelen.

Alles stroomt in je lichaam. Nou ja, er beweegt heel veel. Je hart klopt, je darmen trekken samen, je longen krimpen en zetten uit – en natuurlijk bestuur je zelf je spieren als je loopt of met je vingers knipt.

„Eigenlijk zitten er allemaal spiermotoren in je lichaam, wel 650”, zegt Ingeborg Meutgeert van Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. In dit museum kun dit weekend gratis je motoren beter leren kennen. Door je spieren te laten werken bij een tentoonstelling die dan ook Move it heet.

„Je kunt bijvoorbeeld je hartslag meten en die hartslag vergelijken met de hartslag van een muis en een olifant”, vertelt Ingeborg. Dan loop je tien trappetjes op en af met een rugzak vol houtblokken en meet je nog eens je hartslag. Je hart klopt dan sneller. Je kunt ademtesten doen. En een reactiespel om te zien hoe snel je hersenen vertellen waar de gekleurde blokken op het beeldscherm zitten. „Als je dingen zelf doet, onthoud je ze het best”, zegt Ingeborg.

Omdat het deze zaterdag en zondag Weekend van de Wetenschap is, zijn er allerlei extra activiteiten. Je kunt skeletten in elkaar zetten met losse (kunststof) beenderen. Met meerdere mensen kun je het spel Twister spelen – niet met gekleurde vakken maar met vakjes waarop je organen te zien zijn.

Het enige wat je hoef te doen is in de auto stappen naar het museum, of in de bus. Die hebben maar één motor, veel minder dan jij.

Informatie is te vinden op de website natuurmuseumfryslan.nl