In 2015 kwamen 890.000 vluchtelingen naar Duitsland

Het blijkt dat sommige vluchtelingen meerdere keren geregistreerd waren of onopgemerkt door- of teruggereisd zijn.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière tijdens een persconferentie. Foto Michael Kappeler / AFP / DPA

In 2015 heeft Duitsland zo’n 890.000 vluchtelingen verwelkomd. Dat zijn er ruim 200.000 minder dan door de regering eerder gedacht werd, heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vrijdag in Berlijn gezegd, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Het aantal van 890.000 is nog steeds erg veel”, aldus de minister. Nog nooit eerder kreeg Duitsland zo veel asielaanvragen te verwerken als in 2015. De Maizière liet in januari al blijken dat het geschatte aantal vluchtelingen nog naar beneden bijgesteld zou kunnen worden. Dat is nu het geval.

Fouten in het systeem

Bij aankomst in Duitsland worden de asielzoekers opgenomen in het zogenaamde Easy-System; een systeem waarbij asielzoekers verdeeld worden over de deelstaten. Het blijkt dat sommige vluchtelingen meerdere keren geregistreerd waren of onopgemerkt door- of teruggereisd zijn.

Dit jaar, tot nu toe, heeft Duitsland 210.000 asielzoekers opgevangen. Merkel hield de afgelopen tijd vol dat het principe van gastvrijheid voor vluchtelingen niet ter discussie mag staan. Bij de verkiezingen begin deze maand werd haar partij, het CDU, verslagen door Anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD).

Lees ook: Vasthouden aan ‘Wir schaffen das’ betekent politiek risico voor Merkel
    • Marissa van Loon