‘Ik heb één keer een relatie gehad met een normale man’

Spitsuur

Mieke Vaas (57) werkt als grafisch ontwerper afwisselend thuis en op redacties. Ze is single, maar wel weer aan het ‘vissen’. „Het fijne van een relatie is toch dat je een spiegel wordt voorgehouden.”

Foto's David Galjaard

Het beste van twee werelden

Mieke: „Als freelance grafisch ontwerper heb ik het óf heel druk óf heel rustig. Op drukke dagen werk ik van negen uur ’s ochtends tot soms wel tien uur ’s avonds. Als het rustiger is, heb ik tijd voor mijn boekhouding en voor acquisitie. Maar ik houd wel van deadlines. Ik zie het als een sport die altijd te halen, zo blijft er vaart in m’n werk. Ik heb het beste van twee werelden, zeg ik weleens: ik werk twee dagen in de week op redacties, momenteel zijn dat Beleggers Belangen en Elsevier. De andere dagen werk ik in mijn eigen studio aan huis. Dan ontwerp ik websites, huisstijlen, programmaboekjes en uitnodigingen voor evenementenbureaus, korte en lange opdrachten dus. Die afwisseling is fijn. En door het redactiewerk heb ik een basisinkomen, dat geeft rust.

„Op de Rietveld Academie, waar ik eind jaren tachtig de opleiding grafisch ontwerpen volgde, behoorde ik tot de eerste lichting studenten die met een computer leerde werken. Dat gaf veel mogelijkheden. Ik houd van tijdschriften en van fotografie en word nooit moe van ontwerpen. Ik ben behoorlijk gedreven. Daar kan ik tot diep in de nacht mee bezig zijn, terwijl ik mijn boekhouding na vijf minuten al zat ben. Het spannende vind ik dat ik als vormgever via beeld en tekst kan sturen hoe de lezer zijn informatie binnenkrijgt.

„Ook muziek is altijd heel belangrijk voor mij geweest. Ik ben in de jaren tachtig toetsenist geweest van de band La Danza Moderna, die werd opgericht door mijn toenmalige vriend. Hij en een vriend speelden eens wat op een synthesizer, en toen dacht ik: dit kan ik veel beter. Ik had namelijk tien jaar pianoles gehad. Zo werd ik bandlid. We hebben gespeeld in het voorprogramma van Doe Maar en van Herman Brood. We tourden door Duitsland en Denemarken. Sinds kort komen we af en toe weer samen: dit jaar hebben we opgetreden in MartiniPlaza in Groningen. In januari doen we dat weer. Maar ik wil niet terug naar de muziek, het was een zwaar leven. Veel reizen, veel sjouwen, slecht eten, laat naar bed, en je ziet weinig van een stad of land. Om dat vol te houden, moet je echt een podiumbeest zijn. Het leven van een muzikant lijkt mooier en romantischer dan het is. Ik blijf liever vormgever.”

Seriële monogamie past bij mij

Mieke: „Ik vind de balans tussen mijn werk en mijn privéleven perfect. Doordeweeks werk ik hard en in het weekend ga ik veel uit. Naar festivals, naar de kroeg of naar een feest. Ik ben echt een levensgenieter. En een keer per week ga ik naar het theater of film. Ik heb diverse relaties gehad, onder meer met de vader van mijn dochter. Die waren vaak langdurig: acht tot tien jaar. Het is jammer dat die op een gegeven moment weer ophouden, maar dat is beter dan aanmodderen. Seriële monogamie past bij mij, ik ben geen type van veertig jaar bij elkaar blijven. Terwijl ik wel trouw ben, want ik heb nog steeds contact met mijn exen, of ze nou in de Verenigde Staten of in Oostenrijk wonen. Het waren altijd creatieve, kleurrijke mannen. Ik heb één keer een relatie gehad met een ‘normale’ man, eentje met een 9-tot-5-baan. Maar dat paste niet zo bij mij. Ik wil dat mensen elke dag iets anders willen meemaken, alles uit hun leven halen. Ik ben nu tweeëneenhalf jaar single, maar wel weer aan het ‘vissen’. Het fijne van een relatie is toch dat je een spiegel voorgehouden wordt, en vaak leerzame reacties krijgt.

„Mijn dochter is nog avontuurlijker dan ikzelf. Ze is ook creatief en heeft de Fotovakschool gedaan. We werken veel samen. Onlangs zijn we samen naar een vierdaagse bruiloft op een Frans kasteel geweest om foto’s te maken. Ze woont nog thuis, maar reist veel. Nu eens is ze in Spanje, dan weer in Brussel of Frankrijk. Dankzij internet kunnen we gewoon samen doorwerken.”

Niet vies van bijbaantjes

Mieke: „Geld geef ik vooral uit aan mijn vak: een nieuw fototoestel, een lens, vorig jaar een nieuwe laptop. En een nieuwe synthesizer en een trekkarretje daarvoor. Eenmaal per jaar maak ik een reis. Dit jaar ben ik een week naar New York geweest, in oktober ga ik olijven plukken bij een vriend op Sicilië. En ik ga elk jaar met mijn vijf broers en alle aanhang naar Ameland. We zijn een heel hechte familie. Festivals en uitgaan kosten natuurlijk ook geld, maar ik ben niet vies van bijbaantjes. In de crisis vielen er veel opdrachtgevers weg en toen heb ik in de telemarketing gewerkt. Dat is natuurlijk niet wat ik wil, daarom zorg ik er sinds die tijd voor dat ik altijd een financiële buffer heb. Voor de leuke beleving en voor het geld werk ik zo nu en dan voor een winkel die leren tassen en sieraden verkoopt. Ik zet ook geld opzij voor mijn pensioen, dat doe ik al zo lang ik werk. Al denk ik nog helemaal niet aan mijn pensioen. Ik blijf gewoon werken. Ik ga ervan uit dat ik net als mijn moeder, die negentig is, heel oud word. Niet voor niets heet mijn bedrijf Studio Futuro.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl.