Hoge Raad: Staat misleidde beleggers niet rond Fortis

Met deze uitspraak volgt de Hoge Raad een eerdere uitspraak van het hof in de zaak van FortisEffect tegen de Staat.

Het hoofdkantoor van de Fortis Bank in Utrecht. Foto Koen Suyk / ANP

De Nederlandse staat heeft beleggers niet misleid tijdens de redding van Fortis in 2008. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Met deze uitspraak volgt de Hoge Raad een eerdere uitspraak van het hof in de zaak van FortisEffect tegen de Staat. Het hof achtte Fortis in 2013 wél schuldig aan misleiding van beleggers. De Nederlandse staat viel toen geen misleiding te verwijten.

De advocaat van FortisEffect, Adriaan de Gier, reageerde tegenover het ANP teleurgesteld op het vonnis van de Hoge Raad.

“Ik denk dat de gemiddelde belegger dit niet begrijpt. Beleggen is risico nemen, maar niet het risico om belazerd te worden.”

Vijf vragen over de zaak van gedupeerde beleggers (verenigd in FortisEffect) en de Nederlandse staat: Fortis schuldig aan misleiding beleggers, Staat vrijuit

Kapitaalinjectie was niet toereikend

De zaak draaide om de vraag of de toenmalige minister van Financiën, Wouter Bos, beleggers heeft misleid met uitspraken over de positie van de bank. Eind september 2008 deden Nederland, België en Luxemburg een kapitaalinjectie van 11,2 miljard. Die reddingsactie bleek niet voldoende en kocht de Staat voor 16,8 miljard euro de Nederlandse delen van Fortis. Met de naturalisatie raakten beleggers in één klap miljarden kwijt. De beurskoers daalde sterk, beleggers liepen weg.

FortisEffect hield de Staat aansprakelijk voor de schade omdat Bos onjuiste of onvolledige informatie verstrekte over de eerste reddingsoperatie. Volgens het hof, dat eerder uitspraak deed, kon het de beleggers in september 2008, na de val van Lehman Brothers, niet zijn ontgaan dat er sprake was van een internationale financiële crisis. Het hof oordeelde eerder wel aan dat de minister niet altijd volledige openheid van zaken gaf, maar dat er geen sprake was van misleiding. De keuze van Bos was ook gerechtvaardigd met het oog op de stabiliteit van het financiële stelsel.

    • Marissa van Loon