Helle Thomsen nieuwe bondscoach handbalsters

Zij volgt succescoach Henk Groener op, die vorige week zijn vertrek aankondigde.

De Nederlandse handbalsters in actie tijdens een EK-kwalificatietoernooi. Foto Koen van Weel / ANP

De Deense Helle Thomsen is vrijdag per direct benoemd tot bondscoach van het vrouwelijke Nederlandse handbalteam. Dat maakt het Nederlands Handbal Verbond bekend. Ze volgt daarmee Henk Groener op, die een week geleden aangaf te stoppen.

Twitter avatar nedteamhandbal NLteam Handball Helle Thomsen per direct bondscoach Nederlandse Handbaldames!
https://t.co/ah59vJQTzb #oneteamonedream

De opvolging komt sneller dan verwacht. Groener zei bij het aankondigen van zijn vertrek dat hij nog wilde aanblijven tot en met het Europees kampioenschap in december. Nu blijkt dat hij toch al eerder plaatsmaakt voor de 45-jarige Thomsen. Maandag is de eerste training onder haar leiding.

De Deense heeft een contract getekend tot en met het EK. Daarna is er de mogelijkheid op verlenging. Als coach van FC Midtjylland won Thomsen het Deense landskampioenschap. Ook haalde ze twee jaar als trainer van Zweden brons op het Europees kampioenschap.

Lees ook over het vrouwenhandbalteam: Een absolute topploeg met een grote kans op de wereldtitel

Groener was sinds 2009 trainer van de handbalsters. Onder zijn leiding wonnen de sportsters onder meer zilver op het WK vorig jaar. Op de Olympische Spelen in Rio werd de ploeg vierde.

    • Casper van der Veen