Geen feestje voor Kuijt in Istanbul

Europa League

Na negen overwinningen op rij verloor Feyenoord met 1-0 uit bij Fenerbahçe. Een dure fout van aanvoerder Dirk Kuijt leidde de nederlaag in.

Foto Osman Orsal/Reuters

Het had zijn feestje moeten worden, Fenerbahçe tegen Feyenoord in het Sükrü Saracoglu-stadion in Istanbul. Affiche op het lijf geschreven van Dirk Kuijt. De Turkse topclub waar hij drie seizoenen speelde, landskampioen werd, uitgroeide tot een zeer gewaardeerde kracht, tot hij vorig jaar zomer terugkeerde naar Rotterdam-Zuid.

Donderdag het weerzien in het Europa League-duel, zijn gezin was meegereisd – de vier kinderen kregen speciaal vrij van school. „Ik heb veel mooie herinneringen aan deze club en deze stad. Die koester ik”, zei hij voor de wedstrijd op de clubsite.

Hij is voor de aftrap druk met het handen schudden van oude bekenden. Knipoog hier, schouderklopje daar. Veel ogen zijn gericht op de 36-jarige Kuijt, de schijnbaar onverwoestbare Feyenoord-aanvoerder. Maar tussen al het socializen door lijkt hij te vergeten dat er ook nog gevoetbald moet worden.

De achttiende minuut loopt, er is nog nauwelijks iets noemenswaardigs gebeurd, Kuijt begeeft zich op eigen helft kort voor de middenlijn aan de linkerkant. Hij gaat aan de dribbel zonder een duidelijk plan, zijn handelingssnelheid lijkt in slowmotion te gaan, Fenerbahçe-aanvaller Jeremain Lens ziet de vertwijfeling, is fel en onderschept de bal. Dan gaat het snel in de counter: Lens geeft mee op Ozan Tufan, die rukt op en geeft af op spits Emmanuel Emenike die via binnenkant paal de 1-0 maakt, tevens de eindstand.

Dure fout van Kuijt, die zo de ondergang inleidt van Feyenoord. Het past binnen het optreden van de ploeg: rommelig, apathisch, nonchalant, ongeïnspireerd. Te weinig agressie in de duels, steeds een stap te laat. Misschien iets te veel leunend op souplesse, op het vertrouwen van de sterke seizoensstart.

De ploeg is onherkenbaar. „We waren onszelf niet, zeker in het begin van de wedstrijd”, zei Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst. „Er ging veel fout.”

Zo is de koploper in de eredivisie, na de jubelstemming van de afgelopen weken, weer even terug op aarde. Een struikeling na negen overwinningen op rij – in de competitie, Europa League en het bekertoernooi. „Juist in dit soort uitwedstrijden, bij teams waar de atmosfeer hectisch en heftig is, moet je door je spel groeien in een wedstrijd”, zei Van Bronckhorst. „Dat deden we niet, we speelden onszelf uit de wedstrijd.”

Je vraagt je af waarom bondscoach Danny Blind donderdag op de tribune zat bij Ajax tegen Standard Luik en niet in Istanbul: het is een Nederlands getinte avond, een totaal van 293 Oranje-interlands verschijnt – al dan niet in de basis – op het veld. Met bij Fenerbahçe naast Lens ook Gregory van der Wiel en Robin van Persie.

Een duel vol dwarsverbanden. Dick Advocaat, 69 inmiddels, als coach bij Fenerbahçe, de man die Van Bronckhorst dit voorjaar nog adviseerde in crisistijd – na zijn komst ging het lopen. Nog altijd even fanatiek, hij springt de dug-out uit bij de goal, vinger de lucht in. Genot voor een voetbalverslaafde. Naast Advocaat zit Mario Been, een Feyenoord-gezicht, oud-speler, oud-assistent, oud-trainer. Andere assistent is Cor Pot, in een ver verleden nog jeugdtrainer en assistent bij Feyenoord. Van Persie die dertien minuten voor tijd nog mag invallen tegen zijn oude liefde. En dus Kuijt, wiens onachtzaamheid de blijmoedige reünie verstoorde.

Dit verlies hoeft niet fataal te zijn in de Europa League, de thuiszege op Manchester United van twee weken terug geeft wat lucht. Feyenoord staat nu gedeeld tweede in groep A – de eerste twee clubs kwalificeren zich voor de volgende ronde. Over drie weken wacht in de Kuip het Oekraïense FC Zorja Loegansk.

    • Steven Verseput