Ga je naar Tokio? Dit zijn de hotspots

In een vreemde stad wil je soms geruisloos opgaan in het lokale leven. ‘When in Rome, do as the Romans do.’ Deze gids leert je leven als een Tokioër.

Illustratie: Martien ter Veen

Tokio wordt vaak beschreven als futuristisch. Drukke verhoogde snelwegen slingeren tussen hoge gebouwen en wolkenkrabbers. Overal neonlichten die de aandacht moeten trekken van de mensen op straat. In het midden van deze volgebouwde chaos staat het keizerlijk paleis . Dit is het ‘thuis’ van de keizerlijke familie en tegelijkertijd een enorm groen hart dat Tokio’s haastige verkeer dwingt een omweg te maken.

De omringende 23 wijken van de stad hebben elk een eigen karakter en zijn met elkaar verbonden door een labyrint van spoor- en metrolijnen. De Yamanote-ringlijn is de beste treinverbinding om de verschillende karakters te proeven. Stap uit in Shibuya en Harajuku voor mode en jeugdcultuur, in Shinjuku voor het uitgaansleven en de warenhuizen, en Akihabara voor Japanse popcultuur. Je hoeft nooit ver te lopen: het leven speelt zich in grote mate af rond de stations.

Levenshouding: val me niet lastig

Als er één regel is waar Tokioërs zich aan proberen te houden is dat je anderen niet tot last bent. Vooral in een volgebouwd gebied met 40 miljoen inwoners — in het centrum bijna 15.000 mensen per vierkante kilometer — is deze levenshouding een noodzaak. Dat kan overkomen als afstandelijk, maar wel op een vriendelijke manier. Al die moeite om niet tot last te zijn, maakt Tokio een relatief veilige stad. Zesjarige kinderen gaan alleen naar school, met de drukke metro. Ondanks de mensenmassa’s is de sfeer ontspannen. De stad houdt van netjes: zo zijn de straten schoon en dragen taxi-chauffeurs vlinderdasjes en witte overhemden.

Eten en drinken: de meeste Michelinsterren

Talloze appartementen in Tokio hebben geen keuken en veel inwoners kunnen niet koken. Als Tokioër hoeft dat ook niet: er is een waanzinnige keuze aan restaurants, eettentjes en cafés. Het is de stad met de meeste Michelinsterren. De verste vis vind je in de befaamde Tsukiji vismarkt . Het sluit vroeg, dus Tokioërs gaan erheen voor het ontbijt of een vroege lunch. Na de inkoop ga je naar een klein eettentje in een van de achterstraten en bestel je allerlei noedels, gegrild vlees, Japanse kerriegerechten, en andere verrassingen.

Voor een avondje stappen gaat de Tokioër graag naar een robatayaki , een barbecue-restaurant met een ellenlang menu. Voor een onvergetelijke maaltijd bezoek je een kaiseki-restaurant , de peperdure Japanse haute cuisine. De straat Kappabashi is het paradijs voor de foody. Hier vind je honderden speciaalzaken voor messen, pannen, aardewerk, eetstokjes en zelfs de plastic voorbeeldgerechten die in de etalages van Japanse restaurants staan.

Lees ook: Weekendje Moskou? Dit zijn de hotspots

Achter de muren: Culturele overload

In Tokio is er elke dag wel een evenement. Liefhebbers van traditie bezoeken een matsuri (religieus festival), zoals de energieke Kanda Matsuri in mei of een sumo-tournament (januari, mei en september). De Tokioër gaat naar een vlooienmarkt bij een Boeddhistische tempel voor een oude kimono of antiek aardewerk. Het zijn de subcultuurevenementen die Tokio speciaal maken. Artistieke Tokioërs zijn gek van Design Festa, waar meer dan 12.000 kunstenaars, designers, musici en acteurs hun talenten tonen. De massale Shibuya Halloween op 31 oktober, de inspirerende Roppongi Art Night in november, het bizarre Comic Market met zijn duizenden cosplayers zijn ook de moeite waard.

Kleuren en kleren: de zin van het leven

Voor de gemiddelde Tokioër vormen lekker eten, goede kleding en op de hoogte zijn van de laatste trends zo’n beetje de zin van het leven. Velen staan zonder weerzin uren in de rij voor een nieuwe hippe boetiek of restaurant. Je gaat tot in de puntjes verzorgd de deur uit. Voor werk kleed je je discreet. Maar Tokio is ook beroemd om zijn avant-gardistische straatmode. Helaas hebben toeristen met hun immer klikkende camera’s de avant-gardisten grotendeels uit het straatbeeld weggejaagd. In de achterstraten van Harajuku, Shibuya en Aoyama zijn hun boetieks gelukkig nog altijd te vinden.