Filippijnse president vergelijkt zichzelf met Hitler

Rodrigo Duterte zei “graag” drie miljoen verslaafden te doden

Manman Dejeto/AFP

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over zijn omstreden drugsoorlog. Tijdens een toespraak in zijn thuisstad Davao zei hij volgens persbureau Reuters dat “Hitler drie miljoen Joden vermoordde… Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in dit land. Ik zou ze graag afmaken.”

Duterte reageerde op critici, die hem hebben omschreven als een “neef van Hitler”. Hij vervolgde: “Als Duitsland Hitler had, dan hebben de Filippijnen…”, waarna hij naar zichzelf wees. Duterte zei nog wel dat de slachtoffers van Hitler onschuldig waren, maar dat hij zich slechts richt op criminelen. Overigens zijn er in de Tweede Wereldoorlog niet drie, maar zes miljoen Joden vermoord.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Duterte ligt regelmatig onder vuur vanwege zijn opmerkelijke uitspraken en harde campagne tegen drugs. Sinds hij op 30 juni tot president werd gekozen zijn meer dan drieduizend mensen gedood door de politie en burgerwachten, onder wie vooral drugsverslaafden en handelaars. Obama noemde hij eerder een “hoerenzoon”, nadat de Amerikaanse president kritiek had geuit op zijn beleid. Een geplande meeting tussen de twee leiders werd toen afgezegd, maar ging uiteindelijk toch kort door.

Tijdens de toespraak in Davao zei hij dat de harde maatregelen nodig zijn om de volgende generaties van het land te redden van het drugsprobleem. Kritiek van de EU en de VS dat hij de mensenrechten schendt, wuifde Duterte weg. Volgens hem is de EU hypocriet, omdat ze te weinig doet voor de vluchtelingen uit het Midden-Oosten, maar wel een punt maakt van “duizend, tweeduizend, drieduizend doden in de Filippijnen”.