Experimenten met bijstand vanaf volgend jaar mogelijk

Uitkeringen

Klijnsma lanceert proef met Participatiewet na druk van gemeenten. Bijverdienen zonder korting op de uitkering wordt mogelijk.

Maximaal 25 gemeenten mogen vanaf 2017 twee jaar gaan experimenteren met de bijstandsuitkering. Het wordt er mogelijk om beperkt bij te verdienen zonder gekort te worden op de uitkering. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag per brief laten weten aan de Tweede Kamer.

Tijdens de proef wordt minder streng vastgehouden aan de vorig jaar ingevoerde Participatiewet. De proef geeft gemeenten meer ruimte om uit te vinden wat het beste werkt om mensen weer aan een baan te helpen.

Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen zijn gemeenten waarvan al zeker is dat zij meedoen aan de proef. De vier gemeenten zijn al langere tijd met Klijnsma in gesprek. Zij vinden dat de Participatiewet te strenge eisen stelt. Zo zou de wet mensen juist de kans ontnemen om weer aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt door bijverdienen naast de uitkering de facto onmogelijk te maken.

Het experiment wordt buiten de Tweede Kamer om geregeld via een Algemene Maatregel van Bestuur. Tijdens het experiment worden verschillende onderzoeksgroepen opgericht. Zo komen er groepen waarvoor geen sollicitatieplicht geldt en groepen die tot 199 euro per maand mogen bijverdienen zonder te worden gekort op hun uitkering. Ook komen er groepen waarvoor juist meer regels gaan gelden.

Eerder deze week werd bekend dat de gemeente Amsterdam met een nieuwe variant komt op de ‘melkertbanen’ uit de jaren negentig. De komende twee jaar gaan vijfhonderd werklozen aan de slag in de ‘werkbrigade’. Deze groep verdient het minimumloon en krijgt een contract voor twee jaar. Ze gaan de Amsterdamse buurten opknappen en het verkeer regelen bij wegwerkzaamheden.

    • Camil Driessen