Experimenten in de bijstand worden toegestaan

De proef wordt gehouden onder 25 gemeenten en duurt ongeveer twee jaar.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Foto Bart Maat / ANP

Bij in totaal 25 gemeenten worden experimenten in de bijstand toegestaan. Gemeenten kunnen zo op een andere manier invulling geven aan de regels, om zo uit te vinden wat het beste werkt om mensen weer aan een baan te helpen.

De vier gemeenten, waarvan al zeker is dat zij meedoen aan de proef, zijn Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA). Het is de bedoeling dat de proef begin volgend jaar start en ongeveer twee jaar duurt.

Tijdens het experiment worden verschillende onderzoeksgroepen opgericht. Zo zijn er mensen die juist meer verplichtingen opgelegd krijgen en groepen die zich aan minder verplichtingen hoeven te houden. Zo is het mogelijk dat mensen die weer gaan werken een deel van de verdiensten daarvan mogen houden, zonder dat ze gekort worden op hun uitkering.

De vier gemeenten zijn al langere tijd met Klijnsma in gesprek om via experimenten onderzoek te doen naar een effectievere uitvoering van de Participatiewet. Om het experimenteren met de bijstand wettelijk mogelijk te maken, is instemming van het parlement niet nodig. Op verzoek van de Tweede Kamer is de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) opgesteld.

Lees ook: Amsterdam komt met variant op ‘melkertbaan’

Werkbrigade

Eerder deze week werd bekend dat de gemeente Amsterdam met een nieuwe variant op de ‘melkertbanen’ komt uit de jaren negentig. De komende twee jaar gaan vijfhonderd werklozen aan de slag in de ‘werkbrigade’. Deze groep verdient het minimumloon en krijgt een contract voor twee jaar. Ze gaan de Amsterdamse buurten opknappen en het verkeer regelen bij wegwerkzaamheden.