Eurodebat

Dijsselbloem vs. Stiglitz: de strijd der titanen

,,We moeten erkennen dat de euro een politiek project was’’, zegt Jeroen Dijsselbloem vrijdagavond voor een volle zaal. ,,In de historische context van Europa na de val van de Muur is dat te begrijpen, maar er waren economische risico’s aan verbonden.’’ De minister van Financiën én Eurogroep-voorzitter reageert op de Nobelprijswinnende econoom Joseph Stiglitz, die zojuist heeft verkondigd dat de eurozone zich in de huidige vorm op een doodlopende weg bevindt.

Voor wie zich druk maakt om de toekomst van de eurozone is de ontmoeting tussen Stiglitz en Dijsselbloem in Amsterdam, georganiseerd door het John Adams Institute, de Champion’s League-finale onder de debatten.

Volgens Stiglitz, die vorige week een kritisch boek over de euro publiceerde (De Euro. Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt), zijn er voor de eurozone maar twee opties: verdere integratie met een herverdeling van de schulden tussen Noord en Zuid, of het ontmantelen van de euro.

In het tweede scenario kunnen er een noordelijke en een zuidelijke variant blijven bestaan. Voortmodderen is volgens hem geen optie: ,,Europeanen moeten wakker worden uit de fantasie dat het op deze manier verder kan gaan’’, zegt hij vandaag in deze krant.

Stiglitz, hoogleraar economie van de Amerikaanse Columbia University, brengt zijn these vrijdagavond op vrolijke toon, maar de alarmistische boodschap blijft staan: niet alleen het beleid van de afgelopen jaren is het probleem, maar de hele structuur van de eurozone. Die zorgt ervoor dat landen niet naar elkaar toe groeien, zoals de bedoeling was, maar dat de ongelijkheid binnen Europa juist groeit.

Maar de discussie tussen de twee gaat uiteindelijk toch over beleid: Dijsselbloem denkt wél dat daar de oplossing ligt. Europa’s probleem is dat het grote stappen neemt, maar die niet voltooit, zegt hij. De muntunie was niet gedoemd te mislukken, zoals Stiglitz betoogt, maar simpelweg nog niet af toen de financiële crisis uitbrak.

De bankenunie is een voorbeeld van een stap die volgens Dijsselbloem veel onheil in de toekomst kan voorkomen. Voor Stiglitz valt zo’n maatregel onder voortmodderen. Maar de zaal is optimistisch: op de vraag wie wil dat de eurozone blijft bestaan, steekt een grote meerderheid zijn hand op.

Interview Stiglitz pagina E 10-11