Een pisbak is niet genderneutraal

In deze rubriek nemen we de maatschappij op de korrel. Deze week schrijft Carlijn Vis over ‘genderneutrale’ wc’s die niet écht genderneutraal zijn doorgevoerd.

Foto ANP

Gejuich in wc-land: een aantal Nederlandse cafés heeft bij de toiletten de man/vrouw-aanduiding verwijderd. Want: in Nederland voelt 1 tot 4 procent van de bevolking zich niet eenduidig man of vrouw. Door de bordjes weg te halen worden deze mensen in zo’n openbare gelegenheid niet geconfronteerd met de vraag: ‘ben ik een man of een vrouw?’. En niet gedwongen om een keuze te maken als ze voor de gezelligheid met vrienden in de kroeg zijn.

Een uitstekende ontwikkeling. Waar ik minder blij mee ben: als vrouw sta je sindsdien bij een toiletbezoek plots met je neus in een pisbak. Dat gaat zo: je zit op een hip terras. Je vriendin heeft een mojito, jij een gin-tonic, met munt en een gestreept rietje. Voordat je een tweede glas bestelt, ga je naar de wc. Geen bordjes te bekennen, geen plaatje van een lippenstiftkus of een snor. Je loopt een van de twee toiletten binnen en ziet: dit was ooit de mannenwc. Een jongen kijkt om, het gekletter stopt. Jij verontschuldigt je, ook al hoeft dat niet, want dit is een genderneutrale wc. Iedereen mag er komen.

Toch vermijden de meeste vrouwen graag de confrontatie met de aluminium pisbak, openstaande ritsen en druppende piemels. Met alleen de bordjes weghalen bent u er nog niet, beste café-eigenaar.

De vorige Bescheiden Mening: Hoezo bankier wordt barista?

Ik ben vóór de genderneutrale plee, maar ga dan all the way. Breek de muur door, ontwerp een ruimte met hokjes die allemaal identiek zijn. Elk toilet heeft een pot, geen pisbak, die missen mensen thuis ook niet. Aan de muur hangt een vrolijke illustratie die je attendeert op de mogelijkheid om de bril omhoog te doen als staand plassen je voorkeur heeft. Voor vertrek gaat de bril automatisch weer omlaag. Een lief toiletmens zorgt dat het wc-papier nooit op is, de spiegel streeploos schoon en de geur als een botanische bloementuin. Bij de uitgang staan snoepjes: alleen voor diegenen die hun handen hebben gewassen.