‘Een mooie kleur is puur persoonlijk’

Het thema van de NRC Fotowedstrijd voor de maand oktober is ‘Kleur’. Topfotograaf Raymond Rutting, onder meer werkzaam voor de Volkskrant en National Geographic Traveler, staat bekend om zijn kleurrijke beelden.

Een ‘engeltje’ op weg naar de processie, in Antigua, Guatemala. Foto Raymond Rutting

„Dat betekent veel op pad tijdens de golden hours, in de ochtend en de middag. Dan staat de zon wat lager en krijg je van die lekkere diepe kleuren.”

„Kleur is onderdeel van mijn stijl”, zegt Rutting. „Als ik mooie kleuren zie, denk ik: ho, hier moet ik even blijven staan, even kijken wat er gebeurt.” Bij vlakkere tinten de foto een beetje ‘oppoetsen’ mag, maar zeker niet te veel, waarschuwt Rutting. „Het moet in ons vak écht zijn. Minstens 80 procent van wat je maakt, moet uit je beeld komen. Voor de rest kun je wat corrigeren. Nog best lastig met kleur, want als je met z’n tweeën naar een foto kijkt, ziet de een soms blauw waar de ander groen ziet – doordat bij iedereen de hersenen kleuren anders interpreteren. Een mooie kleur is dus puur persoonlijk.”

crc.n

Hulpmiddelen

Belichting is bij kleurenfotografie veruit het belangrijkste aspect. „Als het natuurlijk licht niet meewerkt, moet je hulpmiddelen zoeken om het harde licht te ondervangen. Stel je voor: sta je om 1 uur ’s middags met je camera voor een stel beesten ergens in Afrika. De zon loodrecht boven je aan de hemel. Dan kan je ook niet denken: ik kom later vanmiddag wel even terug als het licht wat mooier is. Dan moet je snel iets verzinnen.” Zoals? „Flitser gebruiken en het beeld een beetje onderbelichten, dat is de truc.”

Foto’s bekijken of zelf insturen van op foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Kleur.

    • Jos Jägers