Duitse burgemeester die vluchtelingen wilde opvangen mishandeld

Tobias Schwarz/AFP

In Duitsland is de burgemeester van het stadje Oersdorf donderdagavond bewusteloos geslagen. De 61-jarige Joachim Kebschull was op weg naar een bouwcommissievergadering toen de dader hem van achteren met een knuppel sloeg. Dat meldden verschillende Duitse media.

De mishandeling wordt in verband gebracht met het vluchtelingenstandpunt van de burgemeester. Nadat hij eerder liet weten vluchtelingen in een nieuw gebouw in het Noord-Duitse dorp met 841 inwoners te willen opvangen, ontving Kebschull dreigbrieven. Donderdag kreeg hij volgens Der Spiegel nog een brief met de tekst “Wie niet horen wil moet voelen” en “Oersdorf voor de Oersdorfers”.

Eerder werden in het dorp al bouwcommissievergaderingen afgelast wegens bomdreigingen. Het nieuwe vluchtelingenhuis stond op de agenda van die vergaderingen. In een bericht op de site liet de gemeente toen weten zich niet uit het veld te laten slaan door de dreigementen.

De burgemeester is naar het ziekenhuis gebracht. De dader wist na het incident te ontkomen.