Duif fladdert na verkeersles nog later op als er een auto aankomt

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers duiven verkeersles gegeven. Het had een averechtseffect.

Illustratie Irene Goede

Roekeloos zijn ze, die stadsduiven. Ze scharrelen op het fietspad, alsof het asfalt een weitje is. De duif kijkt niet op, hij kijkt niet om. Pas als je voorwiel zo dichtbij is dat je aan bebloede spaken begint te denken, fladdert hij ineens op.

Die duiven reageren zo onverstandig op aanstormend verkeer, dat je je afvraagt: leren ze dan niet dat fietsen en scooters auto’s gevaarlijk zijn?

Nee, dat leren ze helemaal niet. Het is nog erger: als duiven verkeersles krijgen, doen ze alleen maar dommer in het verkeer.

Er zijn, echt waar, wetenschappers in de Verenigde Staten die dat hebben uitgeprobeerd, met een grappig proefje. Verkeersles voor duiven gaat heel anders dan jouw verkeersles op school…

Een onderzoeker zette een groepje duiven in een kooi op een verlaten, rechte weg. Die duiven hadden tot dan toe een rustig leven gehad. Ze waren opgegroeid in een volière, zonder verkeer in de buurt. Dat ging veranderen. De onderzoeker haalde zijn auto en parkeerde die een kilometer van de duivenkooi. Hij startte de motor… en sjeesde met 120 kilometer per uur over de weg, tot vlak langs de kooi. Dat deed hij een paar keer. Dat was de verkeersles.De onderzoeker liet een ander groepje duiven in de schuur achter. Nu had de onderzoeker twee groepjes: duiven die verkeersles hadden gehad, en duiven die geen auto’s kenden.

Toen kwam de echte test. Hoe snel zouden de duiven wegvliegen als er een auto recht op ze af zou rijden, en over ze heen? Dat had het akelige deel van het proefje kunnen worden, maar de onderzoeker was geen dierenbeul. Hij pakte dit keer niet zijn echte auto, maar een filmpje dat hij had gemaakt van zijn rijdende auto. De filmcamera stond midden op de weg op de grond. Op zijn film lijkt het net alsof de auto over je heen rijdt.

Allebei de groepjes duiven kregen de film te zien. Welke duiven zouden eerder wegvliegen voor de auto? Nee, níet de duiven die verkeersles hadden gehad. Die bleven echt tot het aller, allerlaatste moment zitten.

De onderzoeker was verrast. Hij had vast nog nooit in een Nederlandse stad gefietst. Want dan zie je die duif gewoon denken: dat red ik nog nét.

Bron: Journal of Zoology, online 19 september.

    • Hester van Santen