De Vrij terug in Oranje, Robben nog niet

De aanvaller van Bayern München zat al niet bij de voorselectie. Oranje speelt WK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober).

V.l.n.r.: Arjen Robben, Michel Vorm, Ron Vlaar en Stefan de Vrij vieren de derde plek op het WK voetbal in Brazilië in 2014. Foto Koen van Weel / ANP

Het Nederlands elftal moet zonder sterspeler Arjen Robben, maar met de teruggekeerde Stefan de Vrij proberen de komende WK-kwalificatiewedstrijden te winnen. Bondscoach Danny Blind maakte vrijdag zijn 23-koppige selectie bekend voor de thuisduels tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober).

Oranje is met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK voetbal in Rusland in 2018. De hoop was dat Arjen Robben, die recent zijn rentree maakte bij zijn club Bayern München na blessureleed, weer mee zou kunnen spelen, maar de verwachting was dat de duels nog te vroeg zouden komen. Robben zat al niet bij de voorselectie.

Helemaal uitsluiten dat Robben bij de selectie komt, wilde bondscoach Blind niet. Tijdens de persconferentie zei hij volgens persbureau ANP:

“Misschien begint hij zaterdag wel in de basisformatie van Bayern München. Dan kunnen we misschien nog met de KNVB, Bayern München en Arjen zelf om de tafel zitten. Maar zoals het er nu uitziet, is het nog te vroeg. Arjen wil dolgraag. Hij staat te trappelen. Maar we hebben ook met zijn club te maken.”

(Ex-)Feyenoorders terug

Verdediger Stefan de Vrij keert wel terug in Oranje na ruim een jaar afwezigheid door een knieblessure. De speler van Lazio Roma speelde voor het laatst in september vorig jaar voor het Nederlands elftal, in de desastreus verlopen EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije die met 3-0 verloren ging. Ook ex-Feyenoorder Jordy Clasie, nu Southampton, en Feyenoord-verdedigers Karsdorp en Kongolo zijn weer in de selectie opgenomen.

Middenvelder Jorrit Hendrix (PSV) en verdediger Ron Vlaar (AZ) ontbreken met blessures.

Oranjes tegenstanders Wit-Rusland en Frankrijk, verliezend EK-finalist, hebben een gelijk aantal punten als Nederland. In hun eerste duel, dat de landen tegen elkaar speelde, werd niet gescoord.

De volledige selectie:

Doel:
Jeroen Zoet (PSV), Jasper Cillessen (FC Barcelona), Maarten Stekelenburg (Everton FC)

Verdediging:
Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Rick Karsdorp (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio), Jetro Willems (PSV)

Middenveld:
Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Davy Pröpper (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (AS Roma), Georginio Wijnaldum (Liverpool FC)

Aanval:
Steven Berghuis (Feyenoord), Bas Dost (Sporting Lissabon), Luuk de Jong (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur)

    • Joram Bolle