De baas verdient nu nóg meer dan de werknemer

Het gat tussen het loon van de baas en de werknemers is afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de duizend grootste bedrijven van Nederland. In 2015 was het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 6,1 keer zo hoog als het salaris van de gemiddelde werknemers bij deze bedrijven. In 2010 bedroeg deze ‘loonkloof’ nog 5,5. Dat betekent een groei van 11 procent.

Het gemiddeld bruto jaarloon – inclusief bonussen – van de topverdieners bij de duizend grootste bedrijven steeg de afgelopen vijf jaar met 22 procent tot gemiddeld 252 duizend euro. Het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode6 procent.

De loonkloof is en was het grootst in financiële dienstverlening. De top verdient hier aan bruto jaarloon gemiddeld 13,4 keer zoveel als de gemiddelde werknemers bij hetzelfde bedrijf. Dat is meer dan in 2014 (11,7) maar lager dan in 2010 (15,7).

In het onderwijs, de zorg en het openbaar bestuur is de loonkloof het kleinst. Dit komt vooral door de Wet normering topinkomens, die grenzen stelt aan de hoogte van beloningen. Verder blijkt dat vorig jaar 179.000 werknemers minstens een ton per jaar verdienden. Dat komt neer op 2,3 procent van het personeel.

De vandaag gepresenteerde cijfers zijn koren op de molen van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die liet zich deze maand kritisch uit over de groeiende loonkloof in Nederland. (NRC)