Boeren telen minder soja, ondanks inspanning overheid

De overheid wil dat er binnen enkele jaren 10.000 hectare grond beplant is met soja. Dit jaar daalde het grondoppervlak echter naar 140 hectare.

Foto Robin Utrecht / ANP

Terwijl de overheid de teelt van soja op Nederlandse bodem wil aanmoedigen, lopen boeren vooralsnog niet warm. Het grondoppervlak waarop de peulvrucht wordt verbouwd is dit jaar kleiner dan in 2015, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste daling in zes jaar tijd.

Sinds 2010 is de totale oppervlakte die is ingeruimd voor sojateelt constant gegroeid, tot ongeveer 190 hectare vorig jaar. In 2016 wordt er echter maar op 140 hectare landbouwgrond soja verbouwd, blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers. Het gaat daarbij overigens wel om voorlopige resultaten, zo stelt het statistiekbureau.

Ook lupinen, een andere peulvrucht die kan worden gebruikt als vleesvervanger, wordt dit jaar minder verbouwd dan in 2015. Het totale oppervlak waarop de niet-bittere lupinen staan is nu nog 40 hectare, grofweg de helft van wat het een jaar geleden was. Het meest voorkomende eiwitrijke gewas in Nederland is luzerne, dat wordt gebruikt als veevoer.

Het doel: 10.000 hectare soja

De teelt van Nedersoja blijft voorlopig ver achter bij de ambitie van de overheid. Die sloot eerder deze maand nog een zogeheten ‘Green Deal’, met de drie noordelijke provincies en de land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm. Het doel is om het oppervlak waarop soja wordt geteeld binnen enkele jaren uit te bouwen tot 10.000 hectare.

Met de afspraken kwam de overheid tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer, die jaren geleden al zijn zorgen uitte over de grootschalige import van soja. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) zei daarover bij het sluiten van de overeenkomst:

“Op dit moment importeren we soja van over de gehele wereld. We verwerken het in verschillende voedingsmiddelen én voor veevoer. Met een soja productie op eigen bodem wordt kennis opgedaan en een nieuwe markt aangeboord.”

Eiwitrijke gewassen zoals soja en lupinen worden niet alleen gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, maar worden ook verwerkt tot veevoer.

    • Joost Pijpker