Beursgang Takeaway levert 328 miljoen euro op

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt ruim 14 miljoen aandelen voor 23 euro per stuk.

CEO Jitse Groen luidt de gong tijdens de beursgang van Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Foto Koen van Weel / ANP

De beursgang van Takeaway.com, deze vrijdagmorgen, heeft in eerste instantie 328 miljoen euro opgeleverd. Het bedrag kan de komende weken nog oplopen door een zogenaamde overtoewijzingsoptie. Een deel van dit bedrag mag het gebruik gebruiken om te groeien, een deel gaat naar de aandeelhouder die hun belang hebben verkocht.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verkoopt ruim 14 miljoen aandelen voor 23 euro per stuk. Daarmee worden minder aandelen aangeboden dan eerder deze maand werd aangekondigd: toen werd gesproken over 19 miljoen aandelen en minimaal 350 miljoen euro.

77 miljoen euro omzet, 20 miljoen euro verlies

Het aandeel Takeaway opende vrijdag hoger: op 23,50 euro. Na een paar minuten stond het aandeel al op een plus van 3,7 procent en was het 23,85 euro waard.

De bij de beursgang betrokken banken kunnen via de overtoewijzingsoptie nog maximaal 2,1 miljoen aandelen in de markt zetten. Het bedrijf wil dat geld inzetten om schulden af te lossen, zoals de lening voor de recente overname van Just Eat Benelux. Ook wil het bedrijf investeren en mogelijk meer overnames doen.

Bestelsite Takeaway.com maakt nog geen winst, maar gaat wel naar de beurs. “Als een klant eenmaal bij ons is, gaat hij niet meer weg”

Takeaway.com is actief in negen landen. Op een omzet van 77 miljoen euro over vorig jaar, maakte het bedrijf 20 miljoen euro verlies. 99 procent van de omzet komt uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Polen. In 2015 ontvingen ruim 300.000 aangesloten restaurants 34 miljoen bestellingen binnen. Topman Groen zei eerder dat restaurants gemiddeld 10 procent van de omzet afdragen aan Takeaway.com.

    • Marissa van Loon