‘Benoeming Danny Blind had anders gemoeten’

Bert van Oostveen

De aangekondigde benoeming van Danny Blind als bondscoach van Oranje was een fout, erkent Van Oostveen. Het kwam hem duur te staan.

Foto Frank Ruiter

De KNVB had vooraf niet naar buiten moeten brengen dat Danny Blind op termijn de opvolger zou worden van Guus Hiddink toen deze in maart 2014 werd benoemd als bondscoach van het Nederlands elftal en Blind als zijn assistent. Dit zegt Bert van Oostveen, die recentelijk opstapte als directeur betaald voetbal van de KNVB, in een interview met NRC.

Lees ook: Interview met Bert van Oostveen: ‘De druk werd onmenselijk groot’

„Als je te snel communiceert, dan loop je het risico dat het van tevoren gaat broeien en schuren. Dat is met Danny ook gebeurd. Met de wetenschap van nu was het veel beter geweest om wel met Danny die afspraak te maken, maar daar niet over te communiceren.”

De ‘dubbelconstructie’ moest continuïteit in de trainersstaf van Oranje waarborgen. Het leidde tot kritiek in de voetbalwereld, waar contracten vaak niet worden uitgediend. De kritiek werd sterker na het mislopen van het EK in Frankrijk. Van Oostveen erkent dat Blind „beschadigd” raakte toen hij werd doorgeschoven „omdat het was gecommuniceerd”.

Van Oostveen, belangrijkste voetbalbestuurder in Zeist, stapte begin september op nadat hij maanden onder vuur had gelegen vanwege het missen van het EK voetbal 2016, zijn optreden in het FC Twente-dossier en verwikkelingen binnen de staf van Oranje.

Van Oostveen ondervond langere tijd „onmenselijke druk”, mede als gevolg van ernstige bedreigingen van supporters. Dat had vooral te maken met FC Twente, dat eind vorig seizoen dreigde te degraderen als sanctie voor misleiding van de KNVB. Hij deed drie keer aangifte. Er was „intensief” politietoezicht, vertelt Van Oostveen. „Het is heel dichtbij gekomen. Ik was in mei op een FIFA-congres in Mexico toen ik werd gebeld door de politie, ze zeiden: wilt u uw vrouw en kinderen bellen met het verzoek om hun koffers klaar te zetten.”

Van Oostveen vertelt dat ook Frank Rijkaard kandidaat was om na het WK 2014 in Brazilië Louis van Gaal als bondscoach op te volgen. Rijkaard stond met Hiddink op een shortlist, nadat vier à vijf kernspelers van Oranje aangaven na de periode Van Gaal meer eigen verantwoordelijkheid te willen. Tot een formeel gesprek met Rijkaard, eerder bondscoach tussen 1998 en 2000, kwam het niet omdat hij de baan niet ambieerde.