Asscher wil einde aan ‘zwijgcontracten’ bij corps

Vicepremier hekelt manier waarop Groningse studentenvereniging Vindicat op recente incidenten reageerde.

Asscher haalde vrijdag fel uit naar de vergaande ontgroeningspraktijken bij studentenverenigingen.
Asscher haalde vrijdag fel uit naar de vergaande ontgroeningspraktijken bij studentenverenigingen. Foto ANP / Jerry Lampen

Studentenverenigingen moeten stoppen met het hanteren van ‘zwijgcontracten’ rond hun jaarlijkse ontgroeningsritueel. Dit verklaarde vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag na de ministerraad, naar aanleiding van de ophef die deze week ontstond rond de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Asscher noemde het “belachelijk” en “absurd” dat de vereniging contracten hanteert waarin staat dat er een boete betaald moest worden van 25.000 euro als een lid onthullingen zou doen over de ontgroening van Vindicat. Afgelopen zomer kwam een eerstejaars lid van Vindicat in het ziekenhuis terecht met hersenletsel doordat hij op zijn hoofd was geslagen. Ook van andere studentenverenigingen is bekend dat ze aspirant-leden zwijgcontracten laten ondertekenen. Asscher: “Dan weet je als vereniging dus van tevoren dat er dingen gebeuren waarover je liever niet praat.”

Bangalijst ‘seksistische uiting’

Vorige week kwam Vindicat ook al in opspraak toen een zogenoemde ‘bangalijst’ op internet opdook met foto’s, adressen en telefoonnummers van eerstejaars studentes, die ‘hete hertjes’ worden genoemd. Asscher noemde dit “seksistische uitingen”.

Asscher zei verder dat Vindicat in eerste instantie “belachelijk” op de incidenten reageerde, door eerst de problemen te ontkennen en daarna goed te praten. Dat de praeses van de vereniging donderdagavond wees op het rijke verleden van de studentenvereniging, vindt Asscher “totaal irrelevant”. De vicepremier:

“Degenen die verantwoordelijk zijn, kunnen zich niet verschuilen, maar moeten er wat aan doen. Je hebt dit uit te bannen.”