Asscher intervenieerde in PvdA bij ‘hoerenloperswet’ Segers

Vicepremier maande PvdA-fractie achter de schermen tot steun voor wet, blijkt uit boek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Asscher en Segers twee jaar geleden tijdens de schorsing van een debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zijn eigen fractie achter de schermen tot steun gemaand voor een ‘hoerenloperswet’ van de ChristenUnie. Dat beschrijft CU-leider Gert-Segers in zijn boek Hoop voor een verdeeld land, dat vrijdag verschijnt.

Segers strijdt al jaren voor de strafbaarstelling van hoerenlopers die hadden kunnen weten dat ze seks hebben gehad met een slachtoffer van mensenhandel. Hij heeft daartoe inmiddels een initiatiefwet ingediend, samen met PvdA’er Marith Volp en SP’er Nine Kooiman. Maar in het voorjaar van 2014 leek de PvdA af te haken: een aantal PvdA-Kamerleden vond samenwerken op dit onderwerp met de conservatieve ChristenUnie ‘te risicovol’, schrijft Segers in zijn boek. Een lelijke tegenvaller: steun van een grote, seculiere partij zou zijn voorstel een stuk kansrijker maken.

En toen was daar Lodewijk Asscher, die in zijn tijd als wethouder in Amsterdam (2006-2012) een grote schoonmaakoperatie begon op de Wallen. Tijdens een koffieafspraak vertelt Segers de vicepremier dat diens PvdA-fractie dreigt af te haken. Als hij dat hoort, is Asscher ,,ronduit woedend”, schrijft Segers. ,,Hij vroeg me of hij nog een poging mocht wagen zijn eigen PvdA op andere gedachten te brengen.”

Een paar dagen later blijkt Asschers interventie te hebben gewerkt. Hij heeft partijleider Diederik Samsom gebeld en zich in dat gesprek ,,zeer ontstemd” betoond over de opstelling van de fractie. Samsom wil het standpunt nu ,,heroverwegen.” Kort daarna is de fractie toch om. Inmiddels is de ‘hoerenloperswet’ succesvol door de Tweede Kamer geloodst.

Asscher en Volp bevestigen desgevraagd Segers’ relaas.

Segers op zoek naar ‘breuklijnen’

Segers gaat in zijn boek op zoek naar de ,,breuklijnen” in het huidige Nederland: tussen ouderen en jongen, tussen gelovigen en seculieren en tussen migranten en ‘oude’ Nederlanders. Hij doet dat aan de hand van gesprekken met bekende en minder bekende Nederlanders, onder wie de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, generaal b.d. Peter van Uhm en satiricus Arjen Lubach.

Segers is niet de eerste lijsttrekker die met een boek komt. Eerder verscheen De mythe van het economisme van GroenLinks-leider Jesse Klaver. SGP-leider Kees van der Staaij komt later dit jaar met Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde.

Segers schreef eerder al twee romans.

    • Thijs Niemantsverdriet