’80 procent VN-hulpkonvooien in Syrië geblokkeerd of vertraagd’

De afgelopen maand bereikten in Syrië slechts zes hulpkonvooien hun bestemming.

Een man rijdt op zijn motor langs een uitgebrande vrachtwagen van het hulpkonvooi nabij Aleppo. Ammar Abdullah / Reuters

Meer dan 80 procent van de VN-hulpkonvooien in Syrië is de afgelopen maand geblokkeerd of vertraagd. Uit cijfers van The Guardian blijkt dat in september slechts zes konvooien hun doel bereikten.

Uit de zes transporten die wel hun bestemming bereikten, is volgens de Britse krant door het Syrische regime een “aanzienlijke” hoeveelheid medicijnen en operatiemateriaal ingevorderd. Eerder zeiden al 73 hulporganisaties die in Syrië opereerden de samenwerking op met de VN. De NGO’s namen dat besluit, omdat het regime van Bashar al-Assad te veel invloed zou hebben op de hulpoperaties.

Na bombardementen begin september op een hulpkonvooi nabij Aleppo stopten de VN zelf ook met alle hulpoperaties. Bij de aanval op achttien vrachtwagens kwamen twaalf mensen om het leven, vooral Syrische chauffeurs van de wagens. Het Witte Huis gaat er van uit dat twee Russische gevechtsvliegtuigen verantwoordelijk zijn voor de aanval op het hulpkonvooi nabij Aleppo. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

VN betaalt Assad

Uit eerder onderzoek van The Guardian bleek al dat de VN honderden contracten hebben gesloten met de Syrische overheid sinds de oorlog in 2011 begon.

Lees ook: VN betalen tientallen miljoenen aan Syrisch regime
    • Maarten Back