Zaanse agent haalt uit naar critici op politieoptreden tegen “treitervloggers”

Politie verricht een aanhouding in de wijk Poelenburg in Zaandam.
Politie verricht een aanhouding in de wijk Poelenburg in Zaandam. Foto Robin Utrecht / ANP

Mensen die geen ervaring hebben met politiewerk, moeten de politie niet de les lezen over hoe ze hun werk moeten doen. Dat schrijft hoofdagent in Zaanstad Tom Verweij donderdag in een column op Facebook, waarin hij Poelenburg “de mooiste wijk om in te werken noemt”. Afgelopen weken kwam Poelenburg negatief in het nieuws, doordat een groep “treitervloggers” daar mensen lastig viel, onder wie politieagenten.

Over die incidenten gaat de column van Verweij dan ook hoofdzakelijk. Daarin stelt hij dat de Zaanse agenten te maken kregen met een nieuw fenomeen, namelijk dat zij steeds gefilmd werden door een groepje vloggers. “Opeens kregen wij iedere keer als wij ter plaatse kwamen een camera voor onze neus geduwd”, aldus de hoofdagent. “Behoorlijk irritant, maar niet strafbaar”.

Dat naast de acties van de vloggers ook het optreden van de politie gefilmd werd, had volgens Verweij vervelende gevolgen. Hij was met zijn team nog aan het uitzoeken hoe ze dit nieuwe verschijnsel het hoofd moesten bieden, terwijl de landelijke media al vol op de “treitervloggers” doken. Verweij:

“De overlastgevende jongeren werden straatterroristen genoemd en de situatie werd uit de context getrokken. Door de enorme media-aandacht werd de vlogger Ismail Ilgun tot een plaatselijke bekendheid en dit trok nog meer jongeren en kinderen uit de weide omgeving richting Poelenburg. Gevolg: meer overlast.”

Kritiek op politieoptreden

Dat had weer tot gevolg dat iedereen ineens een mening had over het optreden van de Zaanse politie. Er werd vooral gezegd dat zij te soft waren en die “straatterroristen” maar eens “keihard” moesten aanpakken. “Gelukkig gingen mijn collega’s en ik niet mee in dat vreemde idee dat geweld alle problemen de wereld uit zou helpen en bleven wij professioneel handelen”, aldus Verweij.

De hoofdagent vindt het vooral vervelend dat er beelden getoond werden die uit hun context getrokken waren, waardoor er een vertekend beeld van de situatie in Poelenburg ontstond. Zoals met de mishandeling van een fietser (wilde geen aangifte doen of signalement geven), een jongen die op een politieauto klom (werd niet gezien door politie) en een verslaggever die met eieren werd bekogeld (wilde alleen aangifte doen als hij alles mocht filmen, wat uit privacyoverwegingen niet is toegestaan). Er circuleerde zelfs een video van een brandende politieauto, die al ruim een jaar oud was en helemaal niet in de Zaanstreek is opgenomen.

Verdraaide beelden

Verweij wijst erop dat veel mensen mee zijn gegaan in de vertekenende beelden die de vloggers online hebben gezet. In Pauw zei de agent eerder:

“Vloggers zullen alleen beelden online zetten die voor hun statusverhogend zijn. Beelden waar wij hen op hun plaats zetten, die vele malen vaker voorkomen, zetten zij niet online. Op die manier krijgen anderen een verkeerd beeld van ons optreden. Zij hebben de leiding welke beelden zij online zetten en bepalen op die manier het beeld wat mensen van ons hebben.”

Verweij besluit zijn schrijven met een opmerking gericht aan mensen die hem zeggen hoe hij zijn werk moet doen. Hij zegt dat hijzelf niet in de bouwsector werkt en bouwvakkers dus ook niet gaat vertellen hoe ze een muur moeten stuken. Die analogie trekt hij door naar zijn eigen baan:

“Werkt u niet bij de politie? U weet weinig van hoe u contact op moet bouwen met een jeugdgroep, wanneer een repressieve aanpak werkt en wanneer het goed is om in gesprek te blijven en wanneer wij geweld mogen toepassen. Wij hebben ervoor geleerd en ook van deze situatie hebben we weer veel opgestoken voor ons werk nu en in de toekomst.”

Reacties

De column kreeg al meer dan 700 likes en 130 reacties op Facebook.Een enkeling is kritisch en wijst erop dat als de overlast in de wijk al jaren aanhoudt, zoals Verweij stelt, de politie toch iets fout heeft gedaan. Anderen stellen simpelweg dat er alsnog keihard moet worden opgetreden tegen dat “tuig”.

Het gros van de mensen prezen de politie juist voor hun werk en sloten zich aan bij de kritiek van Verweij. “Supergoed verwoord”, aldus Fanny Smit-Dekker. “Ik ben buschauffeur en als wij jullie nodig hebben dan zijn jullie er voor ons. Ongeacht wat voor situatie. Diep respect voor jullie.”

Ook op Twitter werd gereageerd:

Twitter avatar SPL_Warnsveld PolitieLeiderschap Collega die werkt in Poelenburg schrijft frustratie over beeldvorming in de media van zich af https://t.co/vrf9zkIL5m
Twitter avatar Eriksgaap Erik Schaap Politieman Tom Verweij heeft het (begrijpelijk) wel even gehad met de onzin die media over Poelenburg verspreidden: https://t.co/jEdJrhhlzW
Twitter avatar pepijnnagtzaam Pepijn Nagtzaam Lees dit. Openhartig verhaal van wijkagent Poelenburg over onrust. Over druk en meningen van buiten https://t.co/G4Wvmu1DXs via @samtrompert