Recensie

Recensie Muziek

Weinig rebelse opwinding bij The Boxer Rebellion

The Boxer Rebellion is een perfect vriendelijke popgroep, populair door de hit ‘Diamonds’ en goed voor zes volle zalen op de huidige Nederlandse tournee. Na vijf albums hebben ze nog altijd een imagoprobleem. De Londense band met Amerikaanse zanger Nathan Nicholson weet niet of ze zachtmoedige singer/songwriterpop willen maken of aansluiting moeten zoeken bij een meer bombastisch geluid à la Coldplay. Hun muziek dobbert een beetje in het midden, met veel galm en weinig melodie.

Visueel houden ze van duidelijkheid. Het nummer ‘Caught In The Light’ speelden de vier bandleden elk in hun eigen zuil van licht. Zelf weet Nathan Nicholson ook wel dat hij niet ’s werelds meest dynamische zanger is. Dus verzint The Boxer Rebellion trucjes, zoals een akoestisch nummer dat werkelijk akoestisch was, midden tussen het publiek waardoor ze voor de helft van de zaal onzichtbaar waren. Het applaus was er niet minder om, want er gebeurde tenminste iets.

„We’ll burn it down,” zong Nicholson in het grote emotionele slotstuk ‘Flight’. De vraag is wat er hier afgebrand werd: gedurfde artistieke paden sloegen ze niet in en het publiek bleef tamelijk koel bij de vele decibellen die de zaal in gejaagd werden. Nicholsons falset klonk er lichtelijk onzuiver bovenuit. Van een band die ‘Rebellion’ in de groepsnaam voert, mocht wat meer opwinding verwacht worden.