‘Vier Nederlanders onderzocht om matchfixing in Finland’

De vier spelers vermoeden dat de club hen de schuld geeft van de slechte prestaties.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Vier Nederlandse voetballers die actief zijn bij de Finse voetbalclub Atlantis FC worden onderzocht vanwege matchfixing. Dat meldt De Telegraaf. Zelf zeggen de spelers dat hun club hen de schuld van de degradatie in de schoenen probeert te schuiven.

De spelers zouden twee wedstrijden van Atlantis beïnvloed hebben. In een wedstrijd presteerden ze onder de maat, een andere wedstrijd ontbraken zij op het laatste moment. Beide keren verloor hun club. Verdacht is dat er op die wedstrijden op de Aziatische gokmarkt volop werd geprofiteerd van het verlies.

De vier Nederlandse profs zouden veel te goed zijn voor Atlantis FC, dat uitkomt in Kakkonen, de derde divisie en met nog één wedstrijd te gaan voorlaatste staat, zegt een Finse onderzoeker tegen De Telegraaf. “En dat voor een beperkt salaris. En dat is een bekend scenario als het gaat om matchfixing.” De club kan degradatie niet meer ontlopen.

De Finse competitie is vaker opgeschrikt door matchfixingschandalen. De voetbalcompetitie in het land is populair op de Aziatische gokmarkt, omdat de competitie niet stilligt in de zomer.

Bedorven kip

De spelers ontkennen de aantijgingen en hebben hulp gevraagd van de spelersvakbond, de JPY. “We weten niet wat ons overkomt. De club lijkt er alles aan te willen doen om ons zwart te maken”, een van de spelers, die afkomstig is uit de Ajax-opleiding en ook voor RKC Waalwijk speelde, tegen De Telegraaf. De vier zijn inmiddels in Nederland.

Volgens de voetballers hadden ze in het ene geval een offday en kwam het de andere keer doordat ze bedorven kip hadden gegeten. “Daar hebben we ook een doktersverklaring van”, aldus een van de spelers.