Vete tussen India en Pakistan laait op met ‘preventieve aanval’

Kashmir

India heeft ‘terreurbases’ in Kashmir aangevallen, ter vergelding van een eerdere Pakistaanse aanval. Kunnen de twee aartsrivalen zich beheersen?

New Delhi

India zegt „precisieaanvallen” te hebben uitgevoerd op Pakistaans grondgebied, vlakbij de bestandslijn die het bergstaatje Kashmir sinds 1972 verdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel.

Uit vrees voor een Pakistaanse tegenaanval begon India donderdagmiddag met de evacuatie van dorpsbewoners in een strook van tien kilometer langs de grens met Pakistan in Punjab en Jammu en langs de bestandslijn in Kashmir. Bewoners werden via luidsprekers opgeroepen het gebied te verlaten.

Volgens India was de aanval van woensdagnacht een „preventieve antiterreuractie”. De doelwitten zouden hebben bestaan uit „teams van terroristen die klaarstonden om de bestandslijn over te trekken en aanvallen uit te voeren op militaire installaties en burgerdoelen in grote steden in India”.

Volgens Indiase media werden de aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag uitgevoerd door commando’s in helikopters. Er zou vier uur zijn gevochten, waarbij zeven „oversteekplekken” werden aangevallen tot ruim twee kilometer van de zwaarbewaakte bestandslijn aan Pakistaanse zijde. Het zou gaan om schuilplaatsen waar groepen militanten zich klaarhielden om Indiaas gebied te infiltreren. Volgens onbevestigde berichten zouden aan Pakistaanse zijde 38 doden zijn gevallen, en aan Indiase zijde geen.

Pakistan, dat nooit heeft toegegeven dat vanaf zijn grondgebied terreuraanvallen plaatsvinden, zei van niets te weten. Minister van Defensie Khawaja Asif noemde het bericht „een leugen”. Premier Nawaz Sharif refereerde slechts aan „beschietingen” door India. „Wij staan klaar voor de veiligheid en de verdediging van ons land”, zei hij op Radio Pakistan.

De commandoactie wordt door veel Indiërs beschouwd als een vergelding voor de dood van achttien Indiase militairen bij een aanval op een legerkamp in Uri, in Kashmir, tien dagen geleden – het grootste verlies voor het Indiase leger in veertien jaar. India zegt bewijs te hebben dat de vier aanvallers afkomstig waren uit Pakistan. Volgens India zouden dit jaar al twintig keer militanten vanuit Pakistan de bestandslijn zijn overgestoken.

Diplomatiek isoleren

Na de Uri-aanval was de roep om militair ingrijpen vanuit de Indiase bevolking groot, maar premier Narendra Modi koos in eerste instantie voor het diplomatiek isoleren van Islamabad. Aartsvijanden India en Pakistan beschikken allebei over kernwapens en de internationale gemeenschap is steeds beducht voor gevaarlijke escalatie van het conflict.

Het conflict over Kashmir laaide sinds 1947 talloze keren op. India eist het gebied, waarvan ook een klein deel onder Chinees bestuur valt, in zijn geheel op. Pakistan bezette de helft van het gebied in 1947, bij de opdeling van Brits-India.

Drie keer voerden India en Pakistan ook echt oorlog over Kashmir. De laatste keer was in 1999, toen beide landen al kernwapens hadden. De militaire acties bleven toen beperkt tot Kargil, hoog in de bergen van Kashmir