De Thuiskok: Hoisinsaus

Het bijzondere van de hoisinsaus is dat hoisin in het Kantonees eigenlijk ‘zeedieren’ betekent. De saus bevat echter geen ingrediënten uit de zee, en wordt vaker gebruikt bij de bereiding van gerechten met (varkens)vlees. Verder kun je er veel mee: marineren, wokken, er soep mee maken of het als dipsaus op tafel zetten.

Doe alle ingrediënten in een pan, breng aan de kook en laat 8 tot 10 minuten sudderen. De saus moet enigszins indikken, maar niet te veel, hij wordt nog dikker nadat hij gepureerd en afgekoeld is. Neem de pan van het vuur, laat de saus even afkoelen en pureer de saus glad met een staafmixer. Zeef de saus zo goed mogelijk om hem helemaal glad te maken. Schenk de saus in een grondig schoongemaakte fles of pot met goed sluitend deksel. Koel bewaren. De hoisinsaus is minstens drie maanden houdbaar. Als je de saus na het afkoelen te dun vindt, kun je hem nog eens aan de kook brengen.