Te koop: oude woning schrijver Vestdijk

Literair erfgoed

In Doorn staat het voormalige woonhuis van Simon Vestdijk te koop. Geprobeerd wordt om het een nieuwe culturele bestemming te geven.

Vooraanzicht
Vooraanzicht Foto Patty van Rooijen

Een huis voor schrijvers, dichters, wetenschappers, componisten: dat zou de gedroomde bestemming zijn voor Torenlaan 4 te Doorn, de voormalige woning van schrijver Simon Vestdijk. Sinds korte tijd staat het te koop, voor ruim 600.000 euro. Het is een vrijstaande woning met mansardedak, gebouwd in 1927.

Vestdijk Schrijvershuis

De Torenlaan is lommerrijk, vanuit de voordeur verdwijn je zo in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. In de verwilderde tuin staat een hoogstamappelboom en het terras is zonnig.

Het huis telt een grote woonkamer en suite, eerste verdieping met slaap- en werkkamers plus enorme zolder. Vestdijk betrok dit huis in 1950 en verbleef er 21 jaar aan één stuk, tot zijn dood in 1971. Hier schreef hij enkele van zijn belangrijke romans, waaronder Ierse nachten en De vuuraanbidders.

Radioverslaggever en documentairemaker Kenneth van Zijl hoorde van de aanstaande verkoop en bedacht meteen een plan. „Met crowdfunding moet het mogelijk zijn het huis een culturele herbestemming te geven”, zegt hij op het terras. „Vestdijk dreigt een vergeten schrijver te worden; met dit Vestdijk Schrijvershuis krijgt hij de eer die hem toekomt.” Van Zijl bezocht als verslaggever van het programma Knetterende Letteren vele schrijvershuizen, waaronder vanzelfsprekend het Vestdijk-huis. Van Zijl: „Nederland heeft niet echt een traditie om literair erfgoed te behouden voor de toekomst. Soms hangt er een plaquette op zo’n woning, vaak niet.”

Foto Patty van Rooijen

De werkkamer van Vestdijk. Foto Patty van Rooijen

Volgens Van Zijl biedt het huis volop mogelijkheden. Ideaal zou zijn om bijvoorbeeld drie kunstenaars uit verschillende disciplines tegelijkertijd onderdak te bieden, zoals een dichter, componist en wetenschapper. Dat zou hen wederzijds inspireren. Ook stelt hij zich voor dat er prijsuitreikingen en kamerconcerten plaatsvinden. De Vestdijkkring kan hier een vaste vestiging krijgen. Vestdijk was ook muziekkenner. Vandaar ook het idee componisten hier afzondering te bieden.

Steunbetuiging Bussemaker

Van Zijl stuurde een verzoek aan Jet Bussemaker, minister van Cultuur, en zij is bereid met haar „steunbetuiging als privépersoon de crowdfunding gestalte te geven”, liet zij weten.

Makelaar Patty van Rooijen uit Doorn staat welwillend tegenover het plan en wil meewerken, ondanks andere gegadigden. Vestdijks kinderen Dick en Annemieke onderschrijven het initiatief. Van Zijl: „In onze buurlanden is het mecenaat onmisbaar om literair erfgoed te behouden, het zou mooi zijn als we met deze aankoop zoiets voor Nederland kunnen bewerkstelligen. Het zou een primeur zijn.”

Een bezoek aan het huis, dat nog maar pas is achtergelaten door Vestdijks weduwe Mieke Vestdijk-Van der Hoeven, is als een tijdreis: het bureau van Vestdijk, zijn klassieke platenverzameling, de boeken – het interieur is feitelijk nog hetzelfde als in zijn jaren. Een regelmatig bezoeker was dichter Adriaan Roland Holst. Diens huis, aan de Nesdijk in het Noord-Hollandse Bergen, is wel omgedoopt tot schrijvershuis, mede gefinancieerd door het Nederlands Letterenfonds. Dat wordt druk bezocht. Kennelijk inspireert het huis van de poëet van toen de schrijver en dichter van nu.

Inl: www.vestdijk.com