Sekswerkers beginnen zelf start-up op de Wallen

My Red Light

Voor het eerst opent op de Amsterdamse Wallen een seksbedrijf in zelfbeheer. Toch is niet iedereen blij. „Het lost niks op aan het ramentekort.”

Foto OLAF KRAAK / ANP

Wie niet beter weet, waant zich op de lancering van een schattige start-up, deze donderdagochtend in een bovenzaaltje van de Waag. Maar schattig is het niet, bijzonder wel – de perspresentatie van My Red Light; het eerste seksbedrijf op de Amsterdamse Wallen in zelfbeheer. Op een hip vormgegeven site wordt afgeteld naar de opening van het bedrijf (veertien ‘ramen’, verdeeld over vier panden) in mei 2017.

Woordvoerder Richard Bouwman spreekt van een uniek concept in Europa. Normaal gesproken huren sekswerkers een raam of ruimte via een tussenpersoon. Bij My Red Light hebben de prostitués (mannen en vrouwen) meer controle over hun werkomstandigheden.

Hoewel de gemeente actief betrokken is bij opzet en ontwikkeling van het plan, moeten we dit zeker niet zien als een gemeentebordeel, zegt burgemeester Van der Laan bij de presentatie. Hij vertelt dat de stad al langere tijd een ‘coöperatief concept’ wilde opzetten, maar dat dit niet kon door het tekort aan ramen. De gemeente was immers juist bezig het aantal prostitutiepanden terug te dringen. Toen twee jaar terug echter onderhandelingen met exploitanten ervan stukliepen, had de gemeente opeens beschikbaar gehouden ‘uitruilpanden’ over – en daarmee ruimte voor het plan. „Dit was het moment om het uit te proberen”, zegt Van der Laan. „Hiermee zetten we de stap van legalisatie naar normalisatie.”

Maatschappelijk investeerder Start Foundation kocht de panden (op Oudezijds Achterburgwal en Boomsteeg) voor zo’n 2 miljoen euro, en de Rabobank gaf My Red Light startkapitaal. Zorginstelling HVO-Querido treedt op als adviseur bij het project.

„Normaal heb je totaal geen zeggenschap over je ruimte”, zegt prostitué Alejandro, die deel uitmaakt van de kerngroep van het project. Dat vindt ook beroepsgenoot Helena. Ze ziet vaak slechte situaties; mensenhandel, geld dat door pooiers wordt ingehouden.

Bij My Red Light zal alles in zelfbeheer gaan, van interieurinrichting tot de werkroosters. Toch is er kritiek op het plan. Volgens Yvette Luhrs, voorzitter van belangenvereniging Proud, is dit „een politiek spelletje” waarbij de betrokken prostitués „als pionnen worden ingezet”. Luhrs: „Het is toch belachelijk dat er een ernstig ramentekort is, en dat de gemeente dan dit plan presenteert?”

Sinds 2007 sloot de gemeente 126 ramen in het kader van Project 1012, in het kader van de ‘opschoning’ van de Wallen; nu zijn er nog 320 over. Hierdoor zijn er vaak wachtlijsten voor ramen en stijgt de huur. „Ik hoor elke week verhalen van sekswerkers die een eigen zaak willen beginnen, maar geen vergunning krijgen. Dit plan verandert niets.”

Van der Laan is „verbaasd” over deze kritiek, en noemt het „hangen in een oude discussie”. „Dit is empowerment, wat je ook vindt van sekswerk. Je eigen lijf exploiteren blijft altijd beter dan dat iemand anders dit doet. Dit is een positieve stap en ik zie alleen maar voordelen.”

Voor sommige betrokkenen is het nog even wennen, zegt de burgemeester. „Ik ging een borreltje drinken met een sekswerker en die zei: het is wel een hele stap, van wurgseks naar statuten.”