Opinie

Seks en de Clintons

De maffioze intimidatie van Donald Trump intrigeerde me. Hij dreigde na het tv-debat met Hillary Clinton dat hij in het volgende debat met beschuldigingen zou komen over het privéleven van haar man Bill; hij bedoelde uiteraard diens buitenechtelijke manoeuvres. Dit omdat het Clinton-team ook in zíjn verleden zat te wroeten.

Nu is er al veel bekend over de losbandige kant van Bill. Vooral zijn affaires met Gennifer Flowers, Paula Jones en Monica Lewinsky zijn in de publiciteit breed uitgemeten. Daarom vermoed ik dat Trump op een andere affaire doelt, die in de kern veel gevoeliger is omdat Bill daar beschuldigd wordt van niets minder dan verkrachting. Deze zaak begon in 1978 en blijft de Clintons tot op de dag van vandaag achtervolgen.

In dat jaar was Clinton procureur-generaal van Arkansas en streefde hij naar het gouverneurschap van die staat. Op een dag bezocht hij in zijn functie de kliniek van de gediplomeerde verpleegster Juanita Broaddrick, een 36-jarige getrouwde vrouw. Zij beweert dat hij haar bij het afscheid uitnodigde om hem op zijn kantoor te bezoeken als ze in de buurt was. Dat deed ze, althans, ze kondigde haar bezoek aan, maar Clinton gaf er de voorkeur aan haar in haar hotelkamer op te zoeken.

Daar zou hij haar met geweld tot seks hebben gedwongen. Hij kuste haar, ondanks haar verzet, en duwde haar daarna op bed. Dat vertelde ze in 1999 op tv uitvoerig en af en toe huilend aan NBC News. Ze had het destijds ook aan drie vrienden verteld, maar er daarna jarenlang uit schaamte over gezwegen. NBC probeerde na te gaan waar Clinton die dag was geweest, maar kreeg geen medewerking van het Witte Huis, waar Clinton inmiddels president was.

Het is niet de enige keer dat Clinton van seksueel geweld werd beschuldigd: Kathleen Willey, vrijwilliger in het Witte Huis, beweerde dat haar in 1993 iets soortgelijks was overkomen. Kennelijk is het verhaal van Broaddrick interessanter voor Trump, want dit jaar ondersteunde hij op tv haar claims en gebruikte daarbij het woord ‘verkrachting’, dat ze zelf tot dan toe had vermeden, maar sindsdien heeft overgenomen.

Daarom zou het mij niet verbazen als hij in het volgende debat over deze zaak begint, ook omdat Broaddrick zelf er weer alle aandacht voor vraagt. Zo reageerde ze venijnig op een verklaring van Chelsea Clinton over het dreigement van Trump op tv richting Bill. „Mijn reactie is iedere keer hetzelfde als hij mijn moeder of ons gezin aanvalt”, zei Chelsea. „Hij probeert de aandacht af te leiden van zijn onvermogen om te praten over datgene wat op het spel staat bij deze verkiezing.”

Broaddrick reageerde op Chelsea met deze tweet: „Je vader was, en is vermoedelijk nog steeds, een seksueel roofdier. Je moeder heeft altijd gelogen en hem beschermd.”

Twitter avatar atensnut Juanita Broaddrick 4 your father was, and probably still is, a sexual predator. Your mother has always lied and covered up for him.

Met deze tweet zal Trump wel raad weten, vermoed ik, als hij het nodig vindt. Je neemt mij de morele maat over de behandeling van een Latino-vrouw, zal hij misschien tegen Hillary zeggen, maar zelf heb je het seksuele misbruik van vrouwen door je man altijd ontkend.

Of hij deze stap ook daadwerkelijk zal zetten, hangt af van zijn politieke inschatting. Kan hij ermee scoren, of moet hij een boemerangeffect vrezen? Hij hunkert naar revanche na zijn zwakke eerste debat, laten we dat niet vergeten.