Scepsis over Franse belofte om tekort onder 3 procent te houden

Begroting

Frankrijk belooft om in 2017 het begrotingstekort onder de 3 procent te houden. Dat is onwaarschijnlijk, vinden critici. Zij verwachten een minder hoge groei.

Ondanks belastingverlagingen denkt Frankrijk in verkiezingsjaar 2017 voor het eerst sinds het aantreden van president François Hollande het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent te houden. Terwijl minister van Financiën Michel Sapin voor 2016 nog rekent op een tekort van 3,3 procent, gaat hij in zijn woensdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar uit van 2,7 procent.

Dat is deels te danken aan besparingen op lokaal bestuur, bij sociale zekerheid en zorg en door meevallers in de strijd tegen belastingontduiking. Maar critici wijzen erop dat de staatsuitgaven komend jaar netto toch weer met zo’n 7 miljard euro toenemen.

Twee jaar terug beloofde Frankrijk de Europese Commissie nog om in drie jaar 50 miljard te bezuinigen, in ruil voor uitstel om aan de stabiliteitsregels te voldoen. Maar door extra uitgaven voor veiligheid na de reeks terreuraanslagen is dat doel niet gehaald.

Sowieso zijn er twijfels over de politiek welgevallige beloftes van Sapin. De Haut Conseil des Finances, die de Franse begroting doorrekent, noemt het „onwaarschijnlijk” dat Sapin daadwerkelijk op een tekort onder de 3 procent uitkomt. De Franse regering verwacht in 2016 én 2017 een economische groei van 1,5 procent.

Voor 2016 is dat volgens de raad „een beetje hoog” en in 2017 „optimistisch”. Het IMF stelde in juni de Franse groeiverwachting voor 2017 al naar beneden bij tot 1,25 procent. En terwijl eerder dit jaar de werkloosheid sterk terugliep, noteerde Frankrijk in augustus onverwacht de sterkste groei van het aantal werkzoekenden sinds 2009: 50.200 mensen extra.

Frankrijk had in 1974 voor het laatst een sluitende begroting, onder toenmalig president Giscard d’Estaing. De socialist Hollande trof toen hij in 2012 Nicolas Sarkozy opvolgde een tekort van 4,8 procent en beloofde voor 2017 een evenwicht. Sarkozy, die nu weer president wil worden, heeft al gezegd de Europese regels te negeren om meteen na zijn eventuele verkiezing drastisch de belastingen te kunnen verlagen.

Ook andere rechtse presidentskandidaten erkennen het tekort verder te laten oplopen. „Onverantwoordelijk”, sneerde Sapin woensdag.