Russen vrezen straf na banaan op veld tijdens Rostov-PSV

“Deze banaan zal ons duur komen te staan”, zei een woordvoerder van de Russische bond.

Foto ANP PRO SHOTS

FK Rostov kan mogelijk een nieuwe straf van de UEFA verwachten. Een supporter gooide woensdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen PSV (2-2) een banaan het veld op. Het FARE Network, de organisatie die racisme monitort en rapporteert aan de UEFA, zei donderdag dat de banaan ongeveer in de achtste minuut op het veld werd gegooid en daar ongeveer 15 minuten bleef liggen. FARE-directeur Piara Powar laat per mail weten dat er vanochtend een rapport richting de UEFA is gestuurd.

De Russische voetbalbond RFU vreest dat Rostov een “stevige straf” tegemoet kan zijn. “Deze banaan zal ons duur komen te staan”, zei een woordvoerder van de bond donderdag tegenover AP.

“Gezien het recente verleden is dit het ergste wat de club kon overkomen. Misschien wordt Rostov gedwongen een wedstrijd achter gesloten deuren te spelen.”

En dat niet alleen. De Russische bond vreest vooral imagoschade. “Dit incident heeft geen direct effect op het WK 2018 in Rusland, maar gezien het verleden, is dit het ergste wat er had kunnen gebeuren.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar farenet Fare Banana thrown onto pitch at @rostovfc v @psveindhoven #UCL match last night. Target thought to be @JetroWillems_15 https://t.co/PNdcARl17O

De afgelopen jaren is Russische voetbal vaak ontsierd door racistische uitingen. Niet-blanke spelers, onder wie de Braziliaanse Roberto Carlos, zijn meerdere malen geconfronteerd met bananengooiers en oerwoudgeluiden, afkomstig van supporters. Onder meer CSKA Moskou is meerdere malen door de UEFA bestraft voor oerwoudgeluiden vanaf de tribunes tijdens de Champions League.

Volgens de laatste cijfers (seizoen 2014-2015) van FARE en het SOVA Center, een centrum dat racisme documenteert, is er een stijging in het aantal racistische uitingen op de Russische tribunes. Er werden toen 92 meldingen gedaan van racisme. De twee seizoenen daarvoor kwamen gecombineerd uit op 83 racisme-uitingen.

Ajax

Ook Rostov werd eerder bestraft. Tegen PSV bleef een deel van het stadion van Rostov dicht. Dat was de straf die de UEFA had opgelegd na racistisch gedrag van de fans in de wedstrijd tegen Ajax.

Lees ook: Waarom stopt de FIFA juist nu met de werkgroep tegen racisme?

In 2014 werd de toenmalige Rostov-coach Igor Gamula op non-actief gezet door de Russische voetbalbond nadat hij liet weten niet nog meer zwarte voetballers aan het team wilde toevoegen. Gamula grapte in gesprek met diverse lokale media dat hij bang is voor ebola. Hij werd later verbannen naar een jeugdteam. Hij is daar momenteel nog steeds trainer.

Feyenoord

De situatie donderdagavond was extra opmerkelijk omdat Clément Turpin de scheidsrechter was tijdens het duel. Turpin geniet enige bekendheid in Nederland vanwege zijn optreden begin vorig jaar bij de Europese thuiswedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De Franse scheidsrechter legde die wedstrijd tijdelijk stil toen Rotterdamse supporters allerlei voorwerpen op het veld gooiden. Daaronder ook een enorme opblaasbare banaan. Die banaan werd toen door de UEFA in verband gebracht met racisme en leverde Feyenoord veel negatieve publiciteit en een geldboete op.

PSV heeft donderdagavond al aangegeven niet naar de UEFA te stappen, omdat Rostov er samen met de politie zo veel mogelijk aan heeft gedaan om dergelijke incidenten te voorkomen.