Rijksuniversiteit en gemeente Groningen willen af van ontgroening

Aanleiding is de publicatie van een ‘bangalijst’ en een aspirant-lid dat gewond raakte tijdens de ontgroening bij het studentencorps van Vindicat.

Het pand van studentencorps Vindicat aan de Grote Markt in Groningen.
Het pand van studentencorps Vindicat aan de Grote Markt in Groningen. Foto Remko de Waal/ ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Dat maakt de RUG op donderdag bekend.

Aanleiding zijn meerdere incidenten bij Vindicat. Het studentencorps kwam in het nieuws na de publicatie van een lijst van 22 eerstejaars studentes waar mannen elkaar aansporen om de “hete herten” in bed te krijgen. Daarnaast werd een aspirant-lid zo hardhandig aangepakt dat hij met hoofdletsel in het ziekenhuis werd opgenomen.

Cultuurverandering en externe commissie nodig

In de afgelopen dagen hebben de universiteit, de hogeschool en gemeente Groningen overleg gevoerd met Vindicat “om een goed beeld te vormen van wat er daadwerkelijk gebeurd is”. Volgens de onderwijsinstellingen is er een cultuurverandering nodig bij studentenverenigingen om de ontgroeningen te stoppen. Ze willen dat er alleen nog een introductietijd wordt aangeboden.

Een externe commissie moet toezien dat de verenigingen daadwerkelijk veranderen. Vindicat zegt in een reactie dat een “herijking van de introductietijd noodzakelijk”is.

De maatregelen van de RUG komen een dag nadat minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) kritiek uitte op de universiteit. Ze vond het “volstrekt onvoldoende” dat de RUG in een eerste reactie liet weten dat het geweldincident een interne kwestie was voor de vereniging.

Seksistische cultuur studentencorpora

Vindicat kwam ongewild in het nieuws nadat de publicatie van de ‘Oprechte Almanak 2016’ uitlekte. Deze lijst van 22 eerstejaarsstudentes, voorzien van naam, telefoonnummer en hun bedprestaties, was gemaakt door dertien studenten van het studentencorps.

In een opinieartikel schreven Laura Kits en Rosanne Boermans, oud-studenten van studentenverenigingen in Amsterdam en Leiden, dat de lijst de seksistische cultuur van studentencorpora blootlegt.

Lees hier het veelgelezen opinieartikel: De corpsbal die op ‘hete hertjes’ jaagt is straks je baas

Universiteiten worstelen al langer met ontgroeningen

Een week later werd bekend dat een aspirant-lid gewond raakte tijdens zijn kennismakingstijd. Het slachtoffer deed geen aangifte. Mogelijke reden is het contract dat elke aspirant-lid bij Vindicat moet tekenen waarin ze beloven om niets over ontgroeningen naar buiten te brengen. Anders volgt een geldstraf van maximaal 25.000 euro.

Voor universiteiten en hogescholen zijn ontgroeningen van studentenvereningen al langer bron van zorgen. Zij verstrekken beurzen van tienduizenden euro’s voor bestuurders van de corporale verenigingen en kunnen ook sancties opleggen.

Lees ook: Wie controleert of de regels voor ontgroeningen worden nageleefd?

In 2002 verbrak de Universiteit Utrecht voor twee jaar alle banden met vereniging Veritas na berichten over eerstejaars die tijdens de ontgroening poep in hun haar gesmeerd kregen. In 2008 kortte TU Delft de subsidie voor het Delftsch Studenten Corps na berichten over eerstejaars die urenlang in het ijswater moesten zitten.