Rechterhand leiding Dutchbat sluit zich aan bij claim

Majoor Rob Franken was de rechterhand van commandant Thom Karremans en zijn plaatsvervanger.

Foto Vincent Jannink / ANP

Plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken is één van de veteranen die zich heeft aangesloten bij de claim tegen de Nederlandse staat. De oud-militairen zouden op een “onmogelijke missie” zijn gestuurd, zo laat Franken weten, aldus persbureau ANP.

Franken vindt dat het bataljon “belazerd en opgeofferd” is door de Nederlandse regering. Eerder deze week werd bekend dat meer dan honderd oud-militairen die in 1995 zijn uitgezonden naar de “onmogelijke missie” in Srebrenica zich de afgelopen maanden hebben aangesloten bij de claim tegen de Nederlandse staat. Volgens de veteranen van het bataljon Dutchbat III is de overheid “ernstig nalatig en onzorgvuldig geweest”, omdat ze op een missie zijn gestuurd die onuitvoerbaar was.

Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) erkende begin juni tijdens Veteranendag dat de opdracht van de Dutchbatters “reeds op voorhand- onuitvoerbaar was”. Niet eerder sprak het kabinet zo openlijk de steun uit voor de Nederlandse militairen.

Lees ook: Srebrenica, 20 jaar later: en toch zijn wij ook schuldig

Definitief niet vervolgd

Franken was tijdens de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 als majoor de rechterhand van commandant Thom Karremans. Hij is de hoogste militair die zich heeft aangemeld voor de claim. Vorige week oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat overste Karremans en Franken definitief niet vervolgd hoeven te worden voor hun rol in het drama bij Srebrenica.

Nabestaanden van drie slachtoffers hadden daartoe een beroep ingediend Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze vonden dat het besluit om Karremans niet te vervolgen voortkwam uit politieke druk.