Opvolging Ban Ki-moon

Bulgarije draagt Georgieva voor

Bulgarije heeft Europees commissaris Kristalina Georgieva voorgedragen als kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De diplomatieke strijd zou zich nu kunnen toespitsen tot een tweestrijd tussen Georgieva en de Portugese oud-premier Antonio Guterres. Georgieva heeft achter de schermen maandenlang geprobeerd haar regering ervan te overtuigen dat zij in de race om de opvolging van Ban Ki-moon hoge ogen zou gooien. De Bulgaarse premier Boyko Borisov stuurde echter Irina Bokova, de baas van Unesco, de strijd in. Bij teststemmingen in de Veiligheidsraad kwam Bokova niet ver. Sinds de vijfde teststemming, maandagavond, gaat de Portugese kandidaat Guterres aan kop. Toen de race om de opvolging begon, werd duidelijk dat de VN het liefst een vrouwelijke kandidaat uit Oost-Europa zouden zien. Georgieva zou de steun hebben van Duitsland, Guterres zou kunnen rekenen op de stem van vetomacht Frankrijk. Bij de eerste stemrondes mogen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad hun veto niet gebruiken. Volgende week moeten de vijf kleur bekennen. Dan wordt duidelijk of Georgieva haar belofte kan waarmaken.