India en Pakistan ruziën opnieuw over Kashmir

Het gebied bestaat uit een door India en een door Pakistan beheerd deel. Beide landen maken aanspraak op heel Kashmir.

Een Indiaas para-commando.
Een Indiaas para-commando. Foto Tauseef Mustafa / AFP

India zegt precisieaanvallen te hebben uitgevoerd op Pakistaans grondgebied, vlakbij de Line of Control (LoC) die het bergstaatje Kashmir verdeelt in een door Pakistan en een door India bestuurd deel.

De aanvallen werden rond het middaguur gemeld in een live uitgezonden persconferentie. Volgens directeur-generaal voor militaire operaties luitenant-generaal Ranbir Singh zouden de doelwitten hebben bestaan uit “verschillende teams van terroristen die klaar stonden om de LoC over te trekken en aanvallen uit te voeren op militaire installaties en grote steden.”

Veel schade en slachtoffers

Hij meldde dat er “veel schade” was aangericht en dat er aan Pakistaanse kant “aanzienlijke hoeveelheden slachtoffers” waren gevallen. Singh zei ook dat de operatie was afgesloten en dat de Indiase strijdkrachten “volledig voorbereid zijn op welke situatie dan ook”, waarbij hij doelde op de mogelijkheid dat Pakistan militair zou terugslaan.

Volgens verscheidene Indiase media werden de aanvallen uitgevoerd door para-commando’s. Er zou vier uur zijn gevochten, waarbij zeven “terroristische trainingskampen” werden aangevallen op 500 meter tot twee kilometer aan de Pakistaanse zijde van de Line of Control. Daarbij zouden aan Indiase kant geen slachtoffers zijn gevallen.

Ontkenning

Meteen na de persconferentie ontkende de media-afdeling van het Pakistaanse leger dat er Indiase precisieaanvallen zouden hebben plaatsgehad. De minister van Defensie Khawaja Asif noemde het bericht “een leugen”. Premier Nawaz Sharif refereerde slechts aan “beschietingen” door India waarbij twee pakistaanse militairen zouden zijn omgekomen. “Wij staan klaar voor de veiligheid en de verdediging van ons land”, zei hij op Radio Pakistan.

Twitter avatar PakistanArmyISI Pakistan Army - ISI RT: RT etribune: Pakistan Army rubbishes India’s claim of ‘surgical strikes’ along LoC … https://t.co/nSI0ud3jvb) https://t.co/lYgRm0mvl0

De aanval wordt in India beschouwd als een vergelding voor de dood van achttien Indiase militairen in Kashmir, tien dagen geleden. India zegt bewijs in handen te hebben dat de vier aanvallers van een militair kamp in Uri afkomstig waren uit Pakistan. De roep om militair ingrijpen vanuit de Indiase bevolking was groot, maar premier Narendra Modi koos in eerste instantie voor het diplomatiek isoleren van Islamabad.

Nucleaire mogendheden

Aartsvijanden India en Pakistan zijn beide in bezit van kernwapens, en de internationale gemeenschap is steeds beducht op gevaarlijke escalaties van het India’s-Pakistaanse conflict, dat al sinds 1947 woedt.

De ontkenning van de Indiase special-forces-aanval door Pakistan wijst er niet op dat Pakistan van plan is terug te slaan.

Het Pakistaanse leger noemde het bericht “een media-hype gecreëerd door het Indiase leiderschap . “Als er een preciesieaanval op Pakistaanse bodem is geweest, zal die stevig worden beantwoord”, aldus een verklaring.