Ook coach Hasselbaink genoemd in Engels voetbalschandaal

Onthullingen Engels voetbal

Na bondscoach Sam Allardyce raken nog meer trainers in opspraak in Engeland. Onder hen ook de Nederlander Jimmy Floyd Hasselbaink.

Jimmy Floyd Hasselbaink wordt genoemd in het Engelse smeergeldschandaal. Volgens The Telegraph zou de Nederlandse coach van Queens Park Rangers 55.000 pond (64.000 euro) hebben willen aannemen van een firma die hem kan helpen bij transfers naar zijn eigen club.

Hasselbaink (44) is op beelden te zien in gesprek met een undercoverjournalist van de krant en een voetbal-agent, die niet op de hoogte was van de identiteit van de journalist. Uit de beelden blijkt dat Hasselbaink bereid is geld aan te nemen om als ambassadeur op te treden voor de Aziatische firma, die hem vervolgens kan helpen aan enkele spelers. Hij vraagt de journalisten om „met een mooi bedrag te komen”.

Hasselbaink, die onder meer bij Chelsea speelde en twee keer topsorer was in de Premier League, ontkent de aantijgingen. Queens Park Rangers heeft in een korte verklaring het vertrouwen in zijn coach uitgesproken, maar is wel een onderzoek gestart. In die verklaring zegt Hasselbaink: „Ik werd benaderd door de heer McGarvey en mevrouw Newell van The Telegraph, die ogenschijnlijk agenten van spelers waren. Ze boden me een vergoeding om een toespraak te geven in Singapore. Volgens mij is daar niets ongewoons aan, te worden betaald om een toespraak te geven. Ik heb geen beloftes in ruil daarvoor gedaan. Ik heb QPR niet gevraagd spelers te kopen.”

The Telegraph, die tien maanden onderzoek deed, beschuldigt meer topfunctionarissen in de Engelse voetbalwereld. Zo zouden acht coaches in de Premier League, van wie er twee nog actief zijn, smeergeld hebben aangenomen. Het onderzoek kostte Sam Allardyce al zijn baan als bondscoach van Engeland. Hij was pas 67 dagen in dienst. Ook hij werd in de val gelokt door undercoverjournalisten van de krant.