OM eist tot 17 jaar cel tegen verdachten in zaak 26Koper

De zaak draait om een groep verdachten die zich lieten bezighield met de voorbereiding van onderwereldmoorden en handel in automatische wapens.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tussen 14 en 17 jaar celstraf geëist tegen de vijf hoofdverdachten in de strafzaak rond de vondst van een grote hoeveelheid wapens in Nieuwegein in 2015. Volgens justitie zijn zij lid van een criminele organisatie die zich bezighield met het voorbereiden van onderwereldmoorden en handelde in automatische vuurwapens. Tegen vijf andere verdachten eiste het OM tussen 1 jaar en 5,5 jaar celstraf. De zaak staat bekend onder de naam 26Koper.

In het requisitoir, dat de hele donderdag heeft geduurd, schetst justitie het beeld van een groep mannen die gestructureerd bezig was met wapens, speciaal geprepareerde gestolen auto’s en in opdracht van anderen, criminelen volgde en filmde. Volgens justitie is het aannemelijk dat deze mannen in opdracht van onbekende derden moesten worden vermoord. De daders zijn volgens justitie gewetenloos, uit op geld en aanzien in het criminele milieu.

Lees ook: Waar gaat de zaak 26Koper ook weer over?

Een van de slachtoffers van de liquidaties was fruithandelaar Rinus M.:

Lees ook: Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

Uitzonderlijke presentatie

In een vrij uitzonderlijke audio-visuele presentatie heeft het OM laten zien hoe en wanneer de verdachten met elkaar contact hadden, wat ze met elkaar bespraken, hoe wapens zijn verplaatst, auto’s zijn geprepareerd en wanneer anderen criminelen zijn gefilmd. Uit de samenhang tussen het beeldmateriaal, heimelijk opgenomen gesprekken, uitgelezen PGP-telefoons en gevolgde auto’s blijkt volgens het OM duidelijk dat er sprake is van een crimineel samenwerkingsverband.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Live in rechtszaal te zien hoe 2 potentiële slachtoffers van leden #26Koper worden gefilmd. Wrang is dat een van hen deze zomer is vermoord
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Nu beelden van Belhadj, die later is vermoord. “Zoem op die kankerkop in.” Dit is het werk van spotters.
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Nu horen we duidelijk schoten van een volautomatisch wapen door rechtszaal klinken in #26Koper . Geluiden spreken voor zich zegt OvJ Plooij
Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus “Voor hoeveel zou je iemand afknallen”, horen we een van de verdachten in #26Koper heel casual zeggen. “Hitman at your service.”

De groep had de beschikking over een enorm arsenaal wapens en twee gestolen snelle auto’s. Ook heeft de politie speciaal geprepareerde uitruksets, tassen met wapens, munitie, kogelvrije vesten en handschoenen. Daaruit duidt er volgens justitie op dat hier geen sprake is geweest van toeval maar van voorbedachte rade. Gezien het feit dat de verdachten geen alternatieve verklaring hebben willen geven, moeten deze feiten de verdachten hard worden aangerekend.

Lees ook: De onderwereld waande zich een tijdje onbespied

De advocaten van de verdachten zullen de komende weken reageren op de beschuldigingen van het OM. De rechtbank zal naar verwachting in november vonnis wijzen. Eerder dit jaar is ook al een groep criminelen veroordeeld voor het voorbereiden van een liquidatie. Zij werden toen met wapens in de aanslag, die door de politie heimelijk onklaar waren gemaakt, aangehouden in een auto die stond geparkeerd voor de deur van het beoogde slachtoffer. Die verdachten kregen toen 9 jaar celstraf.