Twee nieuwe aanhoudingen na spanningen Turkse coup

De afgelopen dagen werden twee mannen van 31 en 44 jaar opgepakt, beiden zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Een Turkse vlag aan een balkon in Rotterdam.
Een Turkse vlag aan een balkon in Rotterdam. Foto Marten van Dijl / ANP

De Rotterdamse politie heeft opnieuw twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar bedreigingen binnen de Turkse gemeenschap na de Turkse couppoging afgelopen zomer. De afgelopen dagen werden twee mannen van 31 en 44 jaar opgepakt, beiden zijn na verhoor weer vrijgelaten, meldt de politie.

De 31-jarige man werd dinsdag aangehouden en wordt verdacht van opruiing en belediging, voornamelijk op sociale media. De telefoon van de man is in beslag genomen. De andere man, een 44-jarige uit Utrecht, is een dag later opgepakt en zou zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging op sociale media. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het overtreden van verboden wapenbezit.

Lees ook: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

In de Turkse gemeenschap in Nederland zijn spanningen ontstaan na de mislukte couppoging in Turkije, die in juli plaatsvond. De Turkse regering geeft geestelijke Fethullah Gülen de schuld van de mislukte staatsgreep. Hierdoor zijn aanhangers van de Turkse overheid en zogeheten Gülenisten met elkaar in aanvaring gekomen, in Turkije maar ook daarbuiten.

Eerdere arrestaties

De Rotterdamse politie en Openbaar Ministerie hebben sinds de couppoging op 15 juli meer dan tachtig aangiften en meldingen binnengekregen over spanningen in de Turkse gemeenschap. Landelijk zijn dat er tegen de 175. Ongeveer de helft van de aangiftes gaan over uitlatingen op sociale media.

Een speciaal team van de politie Rotterdam monitort Facebook, Twitter en andere kanalen en roept mensen actief op om aangifte te doen van mogelijk strafbare feiten. Bij de tachtig aangiften die de politie en het OM binnenkregen, zitten mogelijk ook dubbeltellingen. Ook zitten er meldingen bij die gaan over zaken die niet direct strafbaar zijn. Begin deze maand werden door dit team een 42-jarige Rotterdammer en een 43-jarige plaatsgenoot aangehouden op verdenking van opruiing, belediging, vernieling, bedreiging en haatzaaien.

Het onderzoek van het speciale politieteam loopt nog, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.