Nederland voor Europese rechter vanwege douanerechten

De Europese Commissie wil dat Nederland 18,5 miljoen euro aan douanerechten afdraagt aan Brussel.

De vlaggen van Nederland en Curacao op het parlementsgebouw in Willemstad.
De vlaggen van Nederland en Curacao op het parlementsgebouw in Willemstad. Foto Price Victor/ ANP

De Nederlandse overheid moet zich voor het Europees Hof verantwoorden voor het niet afdragen van 18,5 miljoen euro aan douanerechten. De Europese Commissie heeft de zaak aangedragen, zo maakt de Commissie op donderdag bekend.

Ook het Verenigd Koninkrijk en Italië zijn voor de Europese rechter gesleept, voor het niet over de brug komen met respectievelijk 2,7 miljoen en 2,1 miljoen euro aan douanerechten. Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt in een reactie tegenover NRC:

“We hebben kennisgenomen van het [Commissie]besluit om naar het Hof te gaan en we wachten het verzoekschrift dat zij zullen indienen af. Het is nog niet ingediend. Afhankelijk van de precieze inhoud daarvan zullen we een verweerschrift opstellen.”

Oneigenlijk gebruik van certificaten

In het geval van Nederland betreft het de import van melkpoeder en rijst uit Curaçao in de periode 1997 tot 2000 en grutten en rijstproducten uit Aruba in 2002-2003. De goederen werden uitgevoerd met zogenoemde EUR.1-certificaten. Deze geven recht op korting of kwijtschelding van douanerechten en mogen alleen worden gebruikt tussen landen waarmee de EU tweezijdige vrijhandelsovereenkomsten heeft gesloten.

Volgens Brussel heeft Nederland deze certificaten oneigenlijk gebruikt voor de overzeese gebieden. De Commissie begon al in 2013 een procedure over deze kwestie. Nederland werd in oktober 2014 door de Commissie op de hoogte gesteld van de veronderstelde misstanden.