‘Migranten op leeftijd vaker dement dan Nederlandse ouderen’

Migrantenouderen zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten.

Roos Koole/ANP

Ouderen uit Marokko en Turkije en Surinaamse ouderen met een Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die donderdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

De groep migranten die in de jaren zestig al dan niet als gastarbeider of uit de koloniën naar Nederland kwam, is inmiddels op leeftijd. Het onderzoek onder 2.254 ouderen toont dat deze groep veel kwetsbaarder zijn voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten door een “complex samenspel van diverse factoren”. Zo komen depressie en eenzaamheid vaker voor bij ouderen. Volgens Uysal-Bozkir zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie.

Van deze groep is ook bekend dat zij door een genetische aanleg een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes hebben. Ook de sociaaleconomische status van deze groep is meestal lager dan de Nederlandse leeftijdsgenoten. De onderzoekster zegt dat deze factoren elkaar versterken, omdat de financiële middelen en kennis om gezond te eten vaak ontbreken.

Tennisbal

De onderzoekster beschrijft ook dat niet alle psychologische tests om het geheugen te meten, goed werken bij migranten:

“Een plaatje van een tennisbal is bijvoorbeeld makkelijker te herkennen door een van oorsprong Nederlandse zestiger, dan door een Turkse of Marokkaanse man die nog nooit getennist heeft.”

In de Volkskrant noemen Max Stek, hoogleraar ouderenpsychiatrie in het VU medisch centrum, en Wiesje van der Flier, hoogleraar aan het VUmc Alzheimercentrum, de bevindingen “belangrijk”. Ook bevestigen zij het beeld dat migrantenouderen vaker dementie hebben dan Nederlandse ouderen. “Maar drie of vier keer zo hoog, lijkt me wel erg hoog”, aldus Stek.