Matchfixing

‘Onderzoek naar Nederlanders Finland’

Vier Nederlandse voetballers van het Finse Atlantis FC, uitkomend in de derde divisie, worden onderzocht vanwege matchfixing. Het gaat om Derwin Martina, Ayoub Ait Afkir, Irvingly van Eijma en Salah Hamza Aharar, meldt De Telegraaf.

De spelers zouden twee wedstrijden van Atlantis beïnvloed hebben. In één wedstrijd presteerden ze onder de maat, een andere wedstrijd ontbraken ze op het laatste moment. Beide keren verloor hun club. Verdacht is dat er op die wedstrijden op de Aziatische gokmarkt volop werd geprofiteerd van het verlies.

De vier Nederlandse profs zouden te goed zijn voor de club, dat met nog één wedstrijd te gaan voorlaatste staat, zegt een Finse onderzoeker tegen De Telegraaf. „En dat voor een beperkt salaris, een bekend scenario bij matchfixing.” De club zal degraderen.

De spelers ontkennen de aantijgingen en hebben hulp gevraagd van de spelersvakbond, de JPY. „We weten niet wat ons overkomt. De club lijkt er alles aan te willen doen om ons zwart te maken”, zegt Martina, afkomstig uit de Ajax-opleiding en ook ex-speler van RKC Waalwijk, tegen De Telegraaf.

Volgens de voetballers hadden ze één keer een offday en kwam het de andere keer doordat ze bedorven kip hadden gegeten. „Daar hebben we ook een doktersverklaring van”, aldus Martina. De spelers vermoeden dat de club hun de schuld geeft van de slechte prestaties. (NRC)