Opinie

‘Laat cafés Witte de Withstraat daklozen gratis biefstuk geven’

De soepbus was juist een hele goede oplossing, menen Josine Strörmann en Marco Heijmen.

‘Liever een politiebus dan een soepbus’, schreef gemeenteraadslid Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam vorige week in zijn opiniestuk in de Rotterdambijlage van NRC Handelsblad. Hij schreef dat naar aanleiding van een toenemend aantal klachten over „zwervers” en „junkies” die bedelen op de Witte de Withstraat, en, nog erger, ook de biefstukken van je bord pikken.

Overlast van bedelaars op terrassen en eten stelen van borden is natuurlijk heel vervelend, zowel voor het uitgaande publiek als de eigenaren van cafés en terrassen op de Witte de Withstraat.

Wij zeggen dat die soepbus van Stichting de Ontmoeting voor daklozen en verslaafden juist een hele goede oplossing geweest was en vinden het jammer dat het plan niet doorgaat omdat de ondernemers het niet zien zitten.

De soepbus was een uitgelezen middel geweest om contact met deze mensen te krijgen, om erachter te komen waaróm ze zich genoodzaakt voelen om te bedelen, en om te vragen of ze een slaapplaats en te eten hebben. En om dan samen met ze op zoek gaan naar opvang, medische zorg en hulp om hun leven weer op de rails te krijgen. Wij willen ze dat perspectief bieden.

Stichting Ontmoeting en andere organisaties doen op dit vlak prima werk. Leefbaar Rotterdam wil blijkbaar dat ze daar mee stoppen. Slecht idee, vinden wij. Want dan heb je pas echt een openbare ordeprobleem.

Het toepassen van uitsluitend repressieve maatregelen zoals het oppakken van bedelaars, verslaafden en daklozen met een politiebusje ís geen oplossing. Dat weten Van Elck en zijn partij Leefbaar Rotterdam ook. Ze krijgen immers geen langdurige gevangenisstraf omdat ze bedelen of dakloos zijn en blijven dus gewoon op straat zwerven.

En de Oost-Europeanen van wie Van Elck zo’n afkeer heeft, kúnnen helemaal niet naar hun moederland uitgezet worden. De meesten van hen verblijven volkomen legaal in Nederland. We sluiten ons daarom graag aan bij de woorden van onze burgemeester die de horecaondernemers in de Witte de Withstraat tijdens het raadsdebat over de soepbus de les las. „Ik zie ze alleen als ze een groter terras willen, of iets anders om zo snel mogelijk meer geld te kunnen verdienen. Maar daar gaat het in het leven niet om”, zei Aboutaleb. „Ook díe ondernemers kunnen wat betekenen voor de Rotterdamse samenleving.” Laat de horeca in de Witte de Withstraat de daklozen daarom een paar keer per jaar gratis biefstukken serveren.

Josine Strörmann, gemeenteraadslid SP en Marco Heijmen, gemeenteraadslid PvdA.